Eltávolította zsidó sírkövekből épült lépcsőjét egy litván templom

Írta: tev.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A litván evangélikus egyház úgy döntött, a helyi zsidó közösség hosszas közbenjárásának követően eltávolítja egy templomának zsidó sírkövekből épült lépcsőjét, hogy azok megfelelő helyükre kerülhessenek vissza.

Forrás: Wikipedia

A vilniusi egyházi épület főbejáratához vezető 9 méteres lépcsőt borító sírkövek eltávolítását a múlt héten fejezték be, jelentette be a litván zsidó közösség. A köveket még akkor építették a lépcsőkhöz, mikor Litvánia még a Szovjetunió részét képezte.

“Győzelem koronázza a litván zsidó közösség azon erőfeszítéseit, hogy biztosítsa a halottak és a zsidó örökség méltóságának megőrzését Litvániában,” állt a zsidó csoport nyilatkozatában. A sírkövek zsidó temetőben kerülnek majd elhelyezésre.

A Pylimo utcai templom ügyével 2013-ban a Dovid Katz litván zsidó értelmiségi által működtetett DefendingHistory.com is foglalkozott. A kövek eltávolítása mellett Litvánia volt vezető rabbija, Chaim Burshtein is állást foglalt.

A kommunista éra alatt kormány által államosított épület a litván függetlenség kikiáltása után került újra egyházi tulajdonba, és felújítása után 2007-ben nyitotta meg újra kapuit.

tev.hu

[popup][/popup]