Első “Barhesz Akadémia”

Írta: EMIH - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle, Közösség

Több száz látogató és rengeteg barhesz a Madách téren

 barhesz1

Az EMIH idén újabb különleges kóser gasztronómiai fesztivált szervezett a főváros központjában. A tavaszköszöntő gasztroünnepre, a MEGA Barhesz Akadémiára idén először került sor a belváros szívében, a Madách téren. A több száz látogatót megmozgató eseményen Köves Slomó, az EMIH vezető rabbijának és Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármesterének köszöntője után több tucat jelentkező sütött zsidó kalácsot Fűszeres Eszter gasztroblogger, és Hurwitz Dvora rebecen segítségével. A csütörtök délutáni oldott, családias hangulatú rendezvényen a kóser kalács sütése és közös kóstolója mellett a különleges élményt koncertek, változatos kulturális műsorok, kirakodóvásár és gyermekprogramok tették teljessé.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezésében különleges kóser gasztronómiai fesztivál várta a látogatókat május 26-án, csütörtökön a Madách téren. A MEGA Barhesz Akadémián az érdeklődők megismerhették a magyar-zsidó konyha egyik hagyományos ételét, a barheszt, majd Fűszeres Eszter gasztroblogger, és Hurwitz Dvora rebecen segítségével el is készíthették azt a helyszínen. A látogatók a fesztivál forgatagában elmerülve kérdezhettek a rabbitól, válogathattak a Fröhlich cukrászda, a Semes pékség, a Kóser Piac és a Tel Aviv kávéház finomságai közül, a gyermekek szórakozását pedig a gyermeksarok programjai tették teljessé. A programok között a Klezmerész együttes klezmer virtuózai csábították a színpad közelébe az érdeklődőket, a barheszek elkészülése után pedig a STETL zenekar lépett fel.

A délután 16 órakor kezdődő eseményt megnyitó beszédében Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere a következőket emelte ki: „Kevés olyan dolog van az életben mint a gasztronómia. Az étel összehozza az embereket, közelebb hozza egymáshoz az asztalnál ülőket, mert ilyenkor bizalmunkba fogadjuk a másikat. Tudták ezt elődeink is, de ma, a gyorséttermek és az utcai étkezés világában figyelnünk kell arra, hogy ne vesszenek el ezek a szokások. Ezért is fontos a mai rendezvény, mert megmutatja nekünk, hogyan lehet valami egyszerre tradicionális és divatos. Mindig öröm Erzsébetvárosban ilyen rendezvényt látni, segíteni a szervezőknek és ellátogatni rá.”

„Ez a nap egyszerre ünnepe az első MEGA Barhesz Akadémiának és az ómerszámlálás 33. napjának is, mert ilyenkor a zsidó hagyomány szerint kivonulunk és ünnepeljük a tavaszt. Hogy miért a barhesz? A zsidó kalácshoz való kötődésünk azért jelentős, mert egyszerre zsidó és zsidó-magyar is, ráadásul csak Magyarországon hívjük barhesznek, ami azt jelenti: áldás. Régi hagyomány itt a VII. kerületben is, hogy péntek este és szombat délben kalácsot fogyasztunk. A hagyomány szerint szombaton két adag manna hullott, ami harmattal volt becsomagolva. Erre emlékezünk, amikor a tálcán kínált barheszt letakarjuk. Ez a tradíció minden héten emlékeztet minket arra, hogy nem elég, ha mindent megteszünk azért, hogy jó életünk legyen, az isteni áldásra is szükségünk van!” – hangsúlyozta megnyitó beszédében Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Az EMIH közleménye.

[popup][/popup]