Először rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat

Írta: MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A május 28. és június 14. között zajló összművészeti esemény komoly- és könnyűzenei koncerteket, színházi és irodalmi programokat, filmeket és táncelőadásokat is kínál, neves művészek fellépésével.

unnamed

A magánkezdeményezésként létrejött új rendezvénysorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Vadas Vera alapító igazgató betegsége miatt nem tudott jelen lenni, de üzenetében kiemelte: a korábbi Zsidó Nyári Fesztivál helyett a BZSH-Mazsihisz hatáskörében már tavaly is megszervezett Zsidó Kulturális Fesztivál és a Zsidó Művészeti Napok is várja a közönséget. Hangsúlyozta: a két rendezvény nem versenytársa egymásnak. Az időpont kiválasztásáról megjegyezte: ebben a hónapban van Izrael függetlenségi hónapja is, ezért a jövőben is ekkor fogják kezdeni a rendezvényt.

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete kiemelte: a magyar zsidó kultúra szerves része a magyar kultúrának. A művészeti fesztivál hidat fog építeni a társadalom bizonyos részei között. Mint mondta, a fesztivál zárónapján maga is fellép: író-olvasó találkozón fog felolvasni héber verseket egy antológiából. Kiemelte: a verseken keresztül megismerheti a közönség a 68 éves Izraelt.

A rendezvény több helyszínen – köztük a Zeneakadémián, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Átrium Film-Színházban, a BMC-ben, a Gödör Klubban és a Mazel Tov nevű kulturális helyszínen – valósul meg. Az eseménysorozathoz vidéki nagyvárosok is csatlakoztak, köztük Sopron, Debrecen, Zalaegerszeg, Veszprém.

A résztvevők között van az izraeli Beer-Sheva Színház társulata, akik a Slichot című vendégjátékukkal érkeznek Budapestre, valamint több neves művész, köztük Tony Lakatos Münchenből,Csordás Klára Párizsból, az Amsterdam Klezmer Band Hollandiából.

A Budapest Bár először lép fel a Zeneakadémián. A Gödör Klub programjai között a Sziámi and Friends koncertjétől a költészeten át a dzsesszig számos esemény megtalálható, emellett közösen szervezik meg a Zsidó Könyvnapokat, több mint 30 kiadó részvételével. A rendezvény keretében a Fogasház kertmozivá alakul, ahol a Zsidó Filmfesztivál filmjei láthatók három estén át.

Vadas Vera a rendezvény pénzügyi hátteréről úgy tájékoztatott: több pályázatuk van folyamatban, köztük legjelentősebb az NKA-nál, várják a döntést. A VII. kerületi polgármesteri hivataltól, az izraeli nagykövetségtől, izraeli cégektől, magyar nagyvállalatoktól várnak támogatást. Kiemelte: a Zsidó Művészeti Napok privát kezdeményezés, a Kultúr Produkciós Iroda Kft. vállalkozása.

Gálvölgyi János elmondta: az Uránia moziban június 12-én látható a Jókedvet adj, Uram! című estje, amelyen Hernádi Judittal, Benedek Miklóssal és Darvas Ferenccel lép fel.

Fullajtár Andrea június 8-án a Gödör Klubban a Boomerang Baby című estjével, a Kultkikötő produkciójával és a Katona József Színházban június 12-én látható Radnóti és korunk című előadással vesz részt az új rendezvényen.

A Budapest Kongresszusi Központban június 5-én hallható az idén 30 éves 100 Tagú Cigányzenekar. Farkas Nándor, a zenekar vezetője elmondta: a koncerten vendégművészként Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, Kállai Ernő hegedűművész, Masa Anita és Hábetler András operaénekes lép fel.

Závada Pál író a május 29-én az Urániában látható Szó és Zene című programról elmondta: Esterházy Péterrel, Parti-Nagy Lajossal, Spiró Györggyel olvasnak fel műveikből Dés László, Dés András, Barcza Horváth József zenei kíséretével. Hozzátette: minden alkalommal új szövegeket adnak elő, az est alapja a rögtönzés.

Somló Tamás elmondta: június 11-én az Urániában saját dalait játssza zenekarával és meghívott vendégekkel. Horgas Eszter is új produkcióval készül a rendezvényre, mint mondta, Gershwin és Bernstein világa elevenedik meg koncertjén. Kováts Kriszta Nyáry Krisztiánnal lép fel, Röhrig Géza új verseskötetéből olvas fel, Lerch István koncertjén Malek Andrea énekel, Csákányi Eszter Rubin Eszter Barhesz című művét adja elő.

A részletes program a zsidomuveszetinapok.hu oldalon olvasható.

*

A rendezvény létrejöttének hátteréről korábbi cikkünkben írtunk.

 

12974345_1162420207109501_8614729860457268173_n

Címkék:Ilan Mor, Vadas Vera, Zsidó művészeti napok

[popup][/popup]