Elor Azarja: “Ma is ugyanazt tenném!”

Írta: Izraeli hírlevél/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Elor Azarja 19 éves őrmester ország-világ figyelme központjába került, amikor 2016. márciusában egy Hebron közelében lévő ellenőrzőpontra érkezve agyonlőtt egy, a társai által percekkel korábban megsebesített, földön fekvő arab terroristát.

Azarja felelősségre vonása után azzal védekezett, hogy úgy látta, a sebesült terrorista mozog, és ebből arra következtetett, hogy a terrorista utolsó erejével a testére erősített bombát igyekszik felrobbantani.

A Katonai Ügyészség hónapokon át tartó kihallgatások után emberölésért és “nem megfelelő viselkedésért” marasztalta el a katonát. Az ítélet: lefokozás és 18 hónapi letöltendő börtönbüntetés. Azarja 9 hónap után szabadult.

A kormánypártri Jiszráél Hájom napilap hétvégi számában hosszú interjút közölt a “lövő katonával”, ebben Azarja úgy nyilatkozik, hogy semmit nem bánt meg és a rá kirótt ítéletet igazságtalannak tartja, mivel abban a feszült helyzetben, ahol feljebbvaló nem volt jelen és neki kellett dönteni arról, hogy a földön fekvő terrorista veszélyes vagy nem, a lövés volt az egyetlen helyes lehetőség.

Azarja 18 havi börtönbüntetésből 9 hónapot ült le. A vezérkari főnök szabadlábra helyezte, a hadsereg pedig tartalékos állományba irányította.

 

Eredeti cikk.

 

Címkék:Elor Azarja

[popup][/popup]