Előkerült Teleki Pál búcsúlevele, melyet titkárának írt

Írta: Joób Sándor/index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy eddig ismeretlen búcsúlevél került Budapest Főváros Levéltárának (BFL) birtokába, amelyet Teleki Pál miniszterelnök írt 1941-es öngyilkossága előtt a személyi titkárának, Incze Péternek.
Információik szerint a levelet más iratokkal együtt az Incze család egyik tagja adta át kedden a levéltárnak. A szenzációs iratokat Budapest Főváros Levéltára szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón mutatja be gróf Teleki Pál halálának 78. évfordulóján.

Teleki Pál az egyetlen magyar miniszterelnök, aki önkezével vetett véget életnek. 1941. április 3-án lőtte főbe magát a Sándor-palotában, miután felőrölte a hitleri Harmadik Birodalom és az angolszász hatalmak közötti egyensúlyozás. 1941 tavaszán Magyarország arra kényszerült, hogy átengedje területén a Jugoszláviát lerohanó német csapatokat, Teleki azonban ezt árulásnak tartotta, mivel a délszláv állammal néhány hónappal azelőtt kötött örök barátsági szerződést, és félt a várható súlyos következményektől.

A Horthy Miklós kormányzónak írt drámai hangú búcsúlevele ismert. Ebben egyebek mellett azt írta, hogy „szószegők lettünk”, „gazemberek oldalára álltunk”, „hullarablók leszünk”, „bűnös vagyok”.

Információink szerint a Budapest Főváros Levéltárának most átadott, személyi titkárának írt búcsúlevele személyesebb hangvételű, és fontos adalékot jelenthet a súlyos betegséggel és depresszióval küzdő miniszterelnök személyiségének és öngyilkossága motívumainak megismeréséhez. Úgy tudjuk, a levélben például azt kéri, hogy temetésén senki, még saját családja se legyen jelen.

Incze Péter még az egyetemen ismerkedett meg Teleki Pállal, akinek 1922-től lett a személy titkára, és 1934-es nősüléséig a József nádor téren lévő Teleki-palotában lakott. Elkísérte Teleki Pált külföldi útjaira, jelen volt számos tárgyalásán, amelyekről feljegyzéseket készített, intézte levelezését, programjait. Teleki halála után is miniszteri tanácsos, miniszterelnökségi titkár maradt 1944-ig. A második világháború után letartóztatták, 18 hónapot töltött Kistarcsán internálótáborban.

Teljes cikk

[popup][/popup]