Elnapolták Netanjahu perének tárgyalását a járvány miatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraelben a koronavírus-járvány erősödése miatt elrendelt szigorítások nyomán meghatározatlan időre elnapolták Benjámin Netanjahu kormányfő korrupciós perének tárgyalását.

Benjamin Netanjahu

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet tudósítása szerint a pert vezető bírák pénteken jelentették be, hogy a bíróság igazgatója által a járvány miatt elrendelt intézkedésekkel összhangban elhalasztják a január 13-ra kitűzött tárgyalást.

Eredetileg január 3-ra, majd egy korábbi halasztás nyomán január 13-ra írta ki a jeruzsálemi bíróság a per következő ülését, amelyen a kormányfőnek arra a kérdésre kellene válaszolnia a bizonyítási eljárás kezdete előtt, hogy bűnösnek érzi-e magát.

Előzőleg, a koronavírus-járvány miatti szigorított zárlatra hivatkozva Beni Ganz, aki átvette a Kék-Fehér pártból távozott Avi Nisszenkorn igazságügy-miniszter feladatait, bejelentette, hogy elhalasztják a sok résztvevős, nem sürgős perek tárgyalását.

A múlt héten, amikor Benjámin Netanjahu elkezdte szorgalmazni a már 12 napja bevezetett zárlat további szigorítását, Beni Ganz szűkszavú üzenetet tett közzé Twitter-fiókjában: “Netanjahu, ne aggódjon! A bíróságok továbbra is nyitva maradnak, garantálom”.

Benjámin Netanjahu ellen csalás, közhivatallal való visszaélés és korrupció megalapozott gyanúja miatt indított bírósági eljárást az ügyészség. A miniszterelnök tagadja a jogsértést, és azt állítja, hogy a vele ellenséges média, rendőrség, és ügyészség boszorkányüldözésének áldozata.

Nyár közepe óta minden szombaton országszerte tömegtüntetésekkel követelik a miniszterelnök lemondását az autópályák mentén, az utak fölötti hidakon, és a jeruzsálemi kormányfői rezidenciánál zászlókat lobogtatva és táblákat magasra tartó izraeliek ezrei. A tüntetők hatalmas felfújt tengeralattjáró-utánzatokkal menetelve Netanjahu szerepének kivizsgálását is követelik a gyanús katonai közbeszerzések ügyében.

Március 23-án két éven belül negyedszer is parlamenti választásokat tartanak Izraelben, melyen Netanjahu elsősorban az ország lakosságának gyors beoltásával kampányol. Addigra tervei szerint Izraelben minden 16 éven felüli lakos hozzájuthat a koronavírus elleni vakcinához. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]