Ellenzéki pártok a magyarországi holokauszt emléknapjáról

Írta: Országos Sajtószolgálat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A délután zajló hivatalos állami megemlékezés mellett, ellenzéki pártok is megemlékeztek a magyarországi holokauszt mai emléknapjáról.

Magyar Szocialista Párt

A mai napon, április 16-án emlékezünk meg a holokauszt magyarországi áldozatairól. Mindazokról, akiket a magyar állam akkori vezetői elárultak azzal, hogy kiszolgáltatták őket a gyűlölet politikájának és közreműködtek a kifosztásukban, szervezett összegyűjtésükben és deportálásukban, végső soron a meggyilkolásukban.

A több százezer áldozat emlékét azonban sárba tiporja az a tény, hogy ma Magyarországon, 75 évvel a zsidóság gettókba zárása után ismét nyíltan lehet hirdetni ordas eszméket a hatalom támogatásával. Ma ennek az országnak olyan kormánya van, amely listákat készít szabad gondolkodókról, magyar tudósokról, történelemet hamisít, és példának tekinti az antiszemita, az országot háborúba sodró, magyar emberek százezreinek haláláért felelős Horthy-rendszert. Ennyi évvel a holokauszt után azt kell látnunk, hogy az Orbán-kormány egy posztfasiszta rendszert épít.

Az áldozatok emléke előtti főhajtás mellett ezért emlékeztetni kell magunkat a közös felelősségünkre is. A közös felelősségünkre, hogy még egyszer nem engedhetjük megismétlődni a történelem legsötétebb korszakát. Több mint hetven évvel a szörnyű tragédia után ugyanis azzal tisztelhetjük meg leginkább az áldozatok emlékét, ha mindent megteszünk a gyilkos gondolatok terjedése ellen, és elutasítjuk a szélsőséges eszmék, az erőszak és a gyűlölet minden formáját.

Mély szomorúsággal és gyásszal rójuk le kegyeletünket valamennyi áldozatul esett honfitársunk emléke és a túlélők fájdalma előtt.  Az MSZP együtt emlékezik a túlélőkkel, a meggyilkoltak hozzátartozóival, és osztozik máig tartó fájdalmukban.

 

Demokratikus Koalíció

“Jiszgádál vöjiszkádás sömé rábó” A Kadis szavaival emlékeznek ma a hazai zsinagógákban a soá áldozataira. Azokra, akiknek azért kellett meghalniuk, mert atyáik azt az Istent tisztelték, akinek Jézus Krisztusként való megtestesülését imádja isteneként a keresztény Európa is.

“Mindent örökítsetek meg.mert egyszer eljön majd a nap, amikor feláll valami rohadék, és azt mondja, hogy mindez meg sem történt.” – mondta Eisenhower tábornok, amikor szembesült a nácik rémtetteivel. Igaza lett. Mi azonban, ahogy a Törvény rendeli, megemlékezünk arról a 75 évvel ezelőtti napról, amikor megkezdődött a magyar zsidóság gettókba kényszerítése. De megemlékezünk a különítményesek vérfürdőjéről, a numerus claususról, a zsidótörvényekről, a Kamenyec-Podolszkban lemészárolt tizenötezerről, a megfagyott, agyonvert vagy aknamezőre hajtott munkaszolgálatosokról, az újvidéki tömeggyilkosságról is. És megemlékezünk a Horthy közigazgatása által három hónap alatt megsemmisítő táborba hurcolt félmillióról, meg a sok ezerről, akiket a nyilas hordák lőttek a Dunába.

Amíg pedig fejet hajtunk a sok százezer, zsidó és zsidónak minősített áldozat emléke előtt, akit az emberi gonoszság, a náci tébolyfosztott meg jogaitól, vagyonától és méltóságától, vetett rabságba és adott a halálnak, addig útját is álljuk annak, hogy mindez megismétlődjék.

Veimruomén – mondjátok, hogy úgy legyen!

Gyurcsány Ferenc
a Demokratikus Koalíció elnöke

 

Lehet Más a Politika

1944-ben ezen a napon kezdődött meg több százezer zsidó származású magyar ember gettósítása és deportálása.  Az LMP teljes politikai közössége tisztelettel emlékezik a holokauszt magyarországi áldozataira. A főhajtáson túl szembe kell néznünk a múlt bűneivel és ki kell mondanunk ma is: soha többet!

A mai nap az emlékezésé, a gyászé és a figyelmeztetésé a jelen- és utókor számára, hiszen az emberi méltóság, a polgári önbecsülés, a társadalmi egyenlőség értékeinek védelme közös feladatunk és felelősségünk. Az LMP mélységesen elkötelezett amellett, hogy nem lehetnek másodrangú állampolgárok Magyarországon: a különböző identitások, kulturális sajátosságok és hagyományok a magyar nemzeti kultúra szerves részei, erősebbé, gazdagabbá, büszkébbé téve közös hazánkat.

Demeter Márta és Keresztes László Lóránt,
az LMP társelnökei

[popup][/popup]