Ellentmondó sajtóhírek Egyiptom szerepéről a gázai konfliktusban

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Miközben az izraeli sajtó szerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök támogatja a zsidó állam hadműveletét a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet ellen, az egyiptomi média azt hangsúlyozza, hogy Szíszi szorosan együttműködik a palesztin elnökkel a “megszálló hadsereg” támadásainak megszüntetése érdekében.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi fotó Reuters

Abdel-Fattáh esz-Szíszi (fotó: Reuters)

Egyiptomban a szerdai lapok arról írnak, hogy Szíszi rendszeres telefonkapcsolatban áll Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, és közösen keresik a megoldást a Gázában élők szenvedésének megszüntetésére. Az egyiptomi államfő emellett arra szólította fel a Hamász vezetőit és az izraeli kormányt, hogy tartsák magukat a 2012-es gázai konfliktus után született fegyverszüneti megállapodáshoz.

Az egyiptomi elnöki hivatal szóvivője szerint Szíszi a tavasszal megszakadt palesztin-izraeli béketárgyalások azonnali újraélesztését szorgalmazza, annak érdekében, hogy létrejöhessen egy palesztin állam az 1967-es háború előtti határokkal, Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal.

Az egyiptomi külügyminisztérium a már több tucat emberéletet követelő izraeli légicsapások felfüggesztését követelte. Elítélte az Izrael által gyakorolt “kollektív büntetés politikáját”, és hangsúlyozta, hogy a Gázai övezetben élő lakosság sorsa teljes mértékben Izrael kezében van.

A Mada Maszr független hírportál arra hívta fel a figyelmet, hogy a válság ellenére Egyiptom továbbra sem nyitja meg a tavaly július óta – majdnem folyamatosan – lezárva tartott gázai határátkelőt, eltorlaszolva ezzel az egyetlen utat a légicsapások elől menekülni akaró tömegek előtt. Az egyiptomi hadsereg egy szerda hajnali Twitter-üzenete szerint a sebesülteket átengedik a határon.

Ugyancsak a Twitter mikroblogon számos egyiptomi felhasználó azt állítja, Kairó együttműködik az izraeli hadsereggel, s ennek az az egyik jele, hogy az egyiptomi titkosszolgálat vezetője néhány napja Tel-Avivban járt. A látogatás célja mások szerint a palesztinok és az izraeliek közti közvetítés volt.

A The Times of Israel jeruzsálemi újság ezzel szemben arról ír, hogy Egyiptom – csakúgy mint az Egyesült Államok – jelenleg teljesen alkalmatlan a közvetítő szerepre, mert semmilyen befolyása nincs a Hamász vezetőire. Az izraeli 10-es tévécsatorna szerint Egyiptom arra buzdította az izraeli hadsereget, hogy csapjon le a Hamászra.

Kairó folyamatos harcban áll az észak-afrikai országban tevékeny szélsőséges szervezetekkel, amióta a fegyveres erők tavaly nyáron megdöntötték az iszlamisták uralta kormányt. Mohamed Murszi exelnök megbuktatása óta a Hamász is fekete listára került, idén márciusban betiltották a szervezet mindennemű tevékenységét Egyiptomban. A Hamász a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériségből alakult ki az 1980-as évek végén, és a kairói hatalomváltásig szoros kapcsolatokat ápolt az egyiptomi kormánnyal.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]