Eljárás indult Marine Le Pen ellen az Iszlám Állam kivégzéseiről készült fotók közzététele miatt

Írta: Venczel Katalin/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Megindította hivatalosan is csütörtökön az eljárást Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke ellen a Párizshoz közeli Nanterre ügyészsége, amiért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat tett közzé 2015 decemberben a Twitteren – közölték igazságügyi források.

Marine Le Pen

Marine Le Pen ellen – aki 2015-ben európai parlamenti képviselő volt –  “erőszakos tartalmú fotók közzététele” a vád, ami háromévi szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbírsággal sújtható.

“Vád alá helyeztek, mert elítéltem az Iszlám Állam szörnyűségét. Más országokban ezért kitüntetnének” – mondta a pártelnök, aki ez ellene folyó “politikai üldözés” részének tartja a bírósági eljárást.

A francia hatóságok 2015 végén indítottak vizsgálatot az ügyben.

A képviselő a terrormilícia propaganda-felvételei közül hármat tett közzé a 830 ezer követővel rendelkező Twitter-csatornáján, az egyik fotón James Foley amerikai újságíró lefejezett holtteste volt látható. Ez utóbbit később törölte, miután az újságíró családja mély felháborodását fejezte ki.

A politikus “Ez az Iszlám Állam!” üzenettel az után töltötte fel a képeket, hogy a BFM francia hírtelevízió egy kommentátora, Jean-Jacques Bourdin, szerinte párhuzamba állította a dzsihadista csoportot és a Nemzeti Frontot.

Az Európai Parlament 2017 márciusban felfüggesztette Marine Le Pen mentelmi jogát ugyanebben az ügyben. A Nemzeti Front elnöke júniusig brüsszeli képviselő volt, de miután nemzetgyűlési képviselőnek választották, lemondott az EP-képviselőségéről. A francia parlament novemberben függesztette fel a pártelnök mentelmi jogát.

[popup][/popup]