Elítélte Luther antiszemitizmusát a német protestáns egyház

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Luther

A német protestáns egyház vezetősége elhatárolódott alapítójának antiszemita kijelentéseitől és ígéretet tett arra, hogy szembe néz múltjának sötét oldalával.

Egyhangú szavazás keretein belül utasította el a német evangélikus egyház legfőbb döntéshozó szervének 120 tagja Luther Márton felhívását a zsidók üldözésére. Luther a zsidók kiüldözését kívánta Németországból.

A szinódus szerdai nyilatkozatában fejezte ki „bánatát és szégyenét”, amiért a protestáns egyház nem volt képes tiszteletet és védelmet biztosítani a zsidóságnak. A nyilatkozat szerint az egyház különösen nagy felelősséget visel az antiszemitizmus minden formájának elutasításában, és a saját múltjával is szembe kell néznie – olvasható a JTA oldalán.

Luther Márton 1543-ban megjelent „A zsidókról és hazugságaikról” című írásában, az általa „aljas”  embereknek nevezett zsidók elűzésre és a zsinagógák felgyújtására bátorította a protestáns hívőket. A 16. századi egyházalapító továbbá olyan szabályozásokat is támogatott, melyekkel a környékén élő és dolgozó zsidókat igyekeztek ellehetetleníteni.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]