Elindult a Jeruzsálemi Meleg Büszkeség menete

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Mindenki a fedélzeten: 2.500 rendfenntartót vetnek be a mintegy 30.000 felvonuló védelmére. Szélsőjobb aktivistát tartóztattak le. A rendőrség bejelentette: nemi identitást váltó rendfenntartókat is bevetnek.

Meleg Büszkeség Napja Jeruzsálemben 2018-ban (Fotó: AFP /Menahem Kahana)

Netanjahu jó érzékkel, a Jeruzsálemi Meleg Büszkeség Napja előtt egy nappal jelentette be a Likud új igazságügyi miniszterét, a melegségét nyilvánosan is vállaló Amir Ohanát.

A 18. Jerusalem Pride előestéjén a rendőrség bejelentette: „határozottan fellépnek” a rendzavarók ellen, amire sor is került az épp elindult menet közelében. Fedett rendőrök tartóztattak le egy gyanúsan viselkedő férfit, akinél kést találtak – írja a Times Of Israel.

A LMBT mozgalom támogatása jeléül a rendőrség az múlt hónapokban számos nemi identitást váltó (transgender) személyt képzett ki; közülük az egyik már sikeres vizsgát tett és járőrszolgálatot teljesít.

Ez a lépés, valamint nemrég egy jobboldali aktivista őrizetbe vétele a rendőrség irányváltását jelzi, miután számos bírálat érte, mert nem biztosította kellően a korábbi meneteket, és tíz éve tehetetlenséget mutatott egy tel-avivi meleg ifjúsági központ körül kirobbant lövöldözés során.

Négy évvel ezelőtt a 16 éves Shira Bankit halálra késelte Jishái Schlissel, egy szélsőséges ultraortodox, aki a 2005. évi felvonuláson három személyt sebesített meg. A rendőrséget bírálták, hogy a börtönviselt Schlisselt képtelenek voltak távol tartani a parádétól.

Kedd reggel már a rendőrség bejelentette, hogy két személyt őrizetbe vettek; alapos gyanú merült fel, hogy a másnapi menetet készültek megzavarni. Részleteket nam közöltek.

„Az izraeli rendőrség határozottan fellép mindenki ellen, aki a mai Pride Parade-t megzavarni igyekszik, vagy a közrendet megzavarni igyekszik a mai nap folyamán Jeruzsálemben” – szól a ma reggel kiadott közlemény.

[popup][/popup]