Elhunyt Zoltai Gusztáv

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

1987-ben lett a Budapesti Zsidó Hitközség kulturális központjának igazgatója, a rendszerváltás idején a Budapesti Zsidó Hitközség és Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója lett, és maradt két és fél évtizeden át. A Zsidó Világkongresszusban és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványban szintén vezető szerepet töltött be.

Zoltai Gusztáv

1935-ben született. A vészkorszak idején elvesztette szüleit. Ahhoz a nemzedékhez tartozott, melyből – traumáik nyomán – sokan bíztak abban, hogy a szocialista rendszerben nem lesz diszkrimináció. 1956 utáni munkásőr szerepvállalását a rendszerváltás után, hitközségi vezető korában sokan az orra alá dörgölték. A forradalom leverését követően belépett az MSZMP-be is.

Az 1960-as években a Magyar Hirdető osztályvezetője volt, 1968-tól 1978-ig a színházcsináló-kabarékonferanszié Komlós János művészeti titkáraként tevékenykedett, majd a Pesti Vigadó művészeti vezetője, később a Játékszín művészeti titkára lett.

1987-től tevékenykedett a zsidó közéletben, a Budapesti Zsidó Hitközség kulturális központjának igazgatójaként. 1989-ben, a rendszerváltás folyamán lett a BZSH-Mazsihisz ügyvezető igazgatója, aki sok hitközségi elnökkel dolgozott együtt, és több vezető távozásában is közreműködött – míg ő vezető maradt.

Tevékenysége igen vitatott volt. Munkatársai közül sokan szerették, de a zsidó közélet szélesebb köreiben munkáját, viselkedését, korrupciógyanús ügyeit rendszeres kritika kísérte. (Archívumunkban bőven találnak működését elemző írásokat.)

A Holokauszt Dokumantációs Központnak az ő intézkedései nyomán lett helyszíne a Páva utcai zsinagóga szomszédsága.

A BZSH-Mazsihiszben egy átvilágítást követően elvesztett tisztségei nyomán, a harmadik Orbán-kormány idején lett az akkori Miniszterelnökséget vezető Lázár János miniszter személyes tanácsadója, és került a Mazsihisz vetélytársa, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség holdudvarába.

Zoltai Gusztáv végső búcsúztatására 2021. szeptember 20-án, hétfőn 12 órakor kerül sor a Kozma utcai zsidó temetőben. A gyászszertartáson Báruch Oberlander rabbi mondja a búcsúbeszédet.

[popup][/popup]