Elhunyt Szegő András újságíró

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

75 éves korában elhunyt Szegő András, Prima Primissima díjas újságíró.

Szegő András (Fotó: Nők Lapja)

1948-ban született, tanulmányait a budapesti Szemere Bertalan Általános Iskolában kezdte. 1964-ben a Kossuth Gimnáziumban érettségizett. Ezután tanult közgazdásznak, járt az ELTE-re és a Testnevelési Főiskola sportvezető szakára, de tanulmányait sehol nem fejezte be. 1970 és 1992 között a Képes Sport munkatársa, a birkózás, a súlyemelés és az ökölvívás szakírója volt. Külsős munkatársként az MTV sportközvetítéseiben is részt vett. 1994 óta volt a Nők Lapja szerzője, publicisztikái, riportjai, interjúi hétről hétre itt jelentek meg – olvasható a Wikipédián.

“Anyai nagyszüleim mátészalkai földbirtokosok, szőlővel, gyümölccsel foglalkoztak, apai ágon egy szeszhivatalnok vitte a legtöbbre. A család első majdnem diplomása az édesapám, aki ugyan bekerült az egyetemre, de 1922-ben a zsidótörvények miatt kitiltották, fuvarozónak állt, egykettőre saját szállítmányozó vállalatot csinált, amit a világháború után államosítottak Rákosiék, nem mellesleg pont aznap, amikor születtem, apám pedig mehetett rakodónak a nagyvásártelepre. Adódott némi elszegényedés, anyám, hogy engem tisztességesen etethessen, el kellett adja a szebb fehérneműit. Amúgy hírességgel is büszkélkedhetünk: az apai nagymamám nagybátyja nem más, mint az író, drámaíró Szomory Dezső, aki pár évvel a születésem előtt, 1944-ben a zsidóságával összefüggésben sajnálatosan éhen halt” – nyilatkozta idén a 24.hu életút-interjújában, melyben elmesélte azt is, hogyan lett újságíró:

„Előbb még rakodómunkás voltam hol a nagyvásártelepen, hol a Hold utcai piacon, hol a ferencvárosi pályaudvaron. Tán még ma is zsákolnék, ha anyukám, aki szemfelszedő volt, vagyis nejlonharisnyákat stoppolt, meg nem győzi egy Szonja nevű kuncsaftját, aki a Fülesnél dolgozott, hogy fantasztikus újságíró vagyok. Szonja szólt egy újságíró barátjának, Feleki Laci bácsinak, aki kért tőlem néhány gimis cikket, elolvasta, majd kikiáltott a honi sportújságírás legnagyobb reménységének, s beprotezsált Kutas Istvánhoz, a Képes Sport főszerkesztőjéhez.”

Halálhírét a Nők Lapja jelentette be Facebook-oldalán.

„Letaglózva, mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett kollégánk, Szegő András hosszú betegség után elhunyt. Ameddig állapota engedte, dolgozott – az űr, amit maga után hagy, kitölthetetlen, nincsenek szavak… András 75 éves volt. Nyugodjon békében, őszinte részvétünk a családnak.”

[popup][/popup]