Elhunyt Suchman Tamás

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Elhunyt Suchman Tamás, korábbi országgyűlési képviselő.

Suchman Tamás volt szocialista országgyűlési képviselő és miniszter a budapesti gettó felszabadításának 71. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában 2016. január 18-án. (Fotó: Illyés Tibor / MTVA)

Meghalt Suchman Tamás, az MSZP egyik alapítója, korábbi országgyűlési képviselője – olvasható a Magyar Szocialista Párt közleményében. Suchman Tamás 68 éves volt – írta a Telex.hu.

Suchman 1983-tól a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja, majd 1989-ben a megalakuló Magyar Szocialista Párt egyik alapító tagja volt. 1990-től képviselője és tanácsnoka volt Marcali város önkormányzatának. 1990 és 2010 között országgyűlési képviselő volt.

1990-ben Antall József miniszterelnökkel való találkozóján indítványozta, hogy Magyarország tárgyaljon Németországgal a magyar zsidóságot megillető kárpótlásról. 1993-ban Schiffer Jánossal benyújtottak egy nyilatkozattervezetet, amely az idegengyűlöletet, a rasszizmust és az antiszemitizmust ítélte el. Később pedig önálló indítványban kezdeményezte a nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló törvény módosítását, javaslata a héber nyelv kisebbségek által használt nyelvnek minősítéséről, valamint államilag támogatott tanításáról szólt.

1995. március 1-jén a privatizációért felelős tárca nélküli miniszternek nevezték ki. 1996. szeptember 15-én átvette az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium vezetését a Horn-kormányban. 2004. október 18-tól 2006. június 8-ig a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkáraként dolgozott.

2005-ben a Mazsihisz alelnökévé választották, tisztségét két évig töltötte be.

2007-ben megválasztották a Balaton Fejlesztés Tanács elnökének, többek közt a félbe maradt Balatonring megvalósításáért is lobbizott. 2011-ben életútjának elismeréseként megkapta a Magyarországi Zsidókért díjat. 2016-ban egy interjúban arról beszélt, szív- és veseelégtelenségben szenved.

[popup][/popup]