Elhunyt Klein Ervin főkántor

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Kegyelet

Hetvennyolc éves korában elhunyt Klein Ervin főkántor.

Klein Ervin 15 éves kora óta állt a hitközség szolgálatában, hangját legfeljebb társaiért vagy tanítványaiért emelte fel.

Számos generáció nőtt fel a tanításain, főkántori tevékenysége mellett az Anna Frank Gimnázium énektanára, karvezetője, majd a Pedagógium, OR-ZSE liturgia és kántorképző tanára volt.

A ’80-évektől kezdődően számos kórusfesztiválra is felkészítette a fiatal generáció tagjait. 1989-ben az izraeli Zimrija, 1992-ben a kanadai, 1994-ben a németországi kórusfesztiválon vettek részt irányításával a zsidó fiatalok. Ezen kívül is sok más különböző kórusfesztiválra jutott el a Bethlen téri gyermekkórussal és az Anna Frank gimnázium kórusával, 10 éven keresztül a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga férfikórusának vezetője is volt, de részt vett a Goldmark-kórus munkájában is, zongorakíséretére számíthattak.

Az éneklést, a kántorkodást dr. Schőner Alfréd rektor-főrabbi unszolására 45 évesen kezdte el. Előbb a Dohány utcai zsinagógában, majd a Hegedűs zsinagógában funkcionált. Hangját meg is örökítették a „Kántor Művészet Magyarországon” című nagylemezen. Fekete László, Tóth Emil, Kálmán Tamás társaságában művészi elhívatottságukról és tehetségükről adtak számot.

Két lánya született, Edit és Judit, közülük a zsidó közösség Juditot ismeri inkább, hiszen vallástanárként és énekesként is részese a hazai zsidó életnek. Judit egy lány unokával ajándékozta meg.

Apai ágon rabbicsalád leszármazottja volt. Nagypapája Klein Mayer, a Hősök zsinagógájának korábbi rabbija volt, akinek testvére dr. Klein Ábrahám, nemzetközi hírű Talmud tudós volt.

Mazsihisz.hu

Címkék:Klein Ervin

[popup][/popup]