Elhunyt Haraszti György

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hetvenhat éves korában meghalt Haraszti György történész, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) volt tanszékvezető tanára.

Haraszti György (Fotó: Kollányi Péter, MTI)

A számos tudományos könyvet író szerző eredetileg vegyészmérnöki, majd biokémikusi végzettséget szerzett, később történészként habilitált az OR-ZSE-n. A Páva utcai Holokauszt Emlékközpont és az Erzsébetvárosi Zsidó Örökségért Alapítványnak volt kuratóriumi elnöke, korábban a Wesselényi utcai Mszoret Avot ortodox iskola igazgatói posztját is betöltötte.

Haraszti György közvetlenül a holokauszt után, 1947-ben született Nyíregyházán, ahhoz a nemzedékhez tartozott, amelyet a ’67-es háború tett öntudatos zsidóvá, Scheiber Sándor kidusai pedig zsidó bölcsésszé, hatalmas történeti időszakokat átfogó tudású történésszé – írja róla a mazsihisz.hu.

Haraszti 1994–1998 között a Magyar–Zsidó Levéltár igazgatójaként, 2011-től a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnökeként, valamint a Scheiber Sándor-díj odaítélését meghatározó kuratórium tagjaként tevékenykedett. Az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár kuratóriumi elnöke volt 2018-2020 között.

Az OR-ZSE-n a Történelem- és Vallásbölcseleti Tanszéket vezette, 2020-ban a Milton Friedman Egyetem Magyar Zsidó Történeti Intézetének igazgatója lett.

2003-ban kapta meg a Scheiber Sándor-díjat, 1996-ban pedig a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztje kitüntetést vehette át.

[popup][/popup]