Elhunyt Deutsch Gábor

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle, Kegyelet

Ma hajnalban elhunyt Deutsch Gábor, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem oktatója.

Deutsch Gábor

“Törékeny, szelíd alakja úgy él emlékeinkben – írja a mazsihisz.hu -, mint a zsidó vallási ismeretek szerény, szelíd és szeretetteljes szaporítója, lankadatlan terjesztője, aki mindenkihez a föltétlen elfogadás, felebaráti szeretet lelkületében fordult, szavait a megszólított lelki épülésére gondosan megválogatta, hallgatóit magát pedig kíváncsiságukat fölébresztve a tapintat féltő óvatosságával irányította.

Tudása nem csak a zsidó vallás apró részleteit ölelte föl, de a negyvenes évek közepétől kezdődő korszak minden egyes, a budapesti zsidó vallási életet kísérő eseményt, személyt is.”

Elsősorban az ortodox világot megörökítő tárcái, riportjai – tehetjük hozzá – a két világháború közötti magyar zsidó sajtót idézték, de a neológ világban is meglelte az értéket és a vallásos szellemet. Nem fukarkodott a pátosszal, ha tiszteletét akarta kifejezni, mintha írásai által nemcsak a jelent örökíthetné meg, hanem feléleszthetné a vészkorszak előtti, valaha volt zsidó világot is.

Deutsch Gábor temetésére holnap (2022. március 23-án), szerdán déli 12 órakor kerül sor a Kozma utcai temetőben. Búcsúztatják Dr. Schőner Alfréd főrabbi úr és Fekete László főkántor.

[popup][/popup]