Elhunyt David Albahari

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hosszú betegséget követően, életének 75. évében meghalt David Albahari szerb zsidó író és műfordító.

David Albahari

A család közleménye szerint az író vasárnap a belgrádi otthonában halt meg – írja a Szabad Magyar Szó.

David Albahari szefárd zsidó családban született 1948-ban Pec városában, meghatározó éveit Zimonyban töltötte. Első kötetét 1973-ban jelentette meg az újvidéki Matica Srpska gondozásában, de ugyanez a kiadó jelentette meg első regényét is 1978-ban.

Jugoszlávia széthullásának előestéjén,1991-ben Albahari a Jugoszlávia Zsidó Hitközségei Szövetségének az elnöke lett, ami szükségszerűen a politikai nyilvánosság gócpontjába helyezte. Szarajevó zsidó lakosságának evakuálásában közreműködött a háború alatt.

Albahari egyik magyarul megjelent kötete

Leon Kojennal, Dinko Gojkovictyal, Ivan Vejvoddal, Predrag Markovictyal és még húsz aláíróval a Demokrata Fórum megalapítója, de tagja volt annak a csoportnak is, amely elsőként vált ki a Fórumból. Az első háborús években visszavonult a közéletből, az anyja 1994-es halála után pedig áttelepült Kanadába.

A Szerb Tudományos Akadémia tagja volt, angolszász írókat fordított szerbre. 1997-ben Bait (Otthon – héberül) című regényéért megkapta a NIN irodalmi díját, amit vegyes érzelmekkel fogadott, volt ebben hitetlenkedés, közöny, öröm és fájdalom.

„Hitetlenkedés azért, mert azt hittem, hogy a zsűri más szerzőket fog előnyben részesíteni, akiknek a legújabb könyveit még nem olvastam, de prózájukat rendkívül nagyra becsülöm; közöny azért, mert meggyőződésem, hogy az írónak nem kell törődnie a díjakkal, s még kevésbé írjon azok miatt; mégis öröm, mert az én regényem kapta azt a díjat, amelynek mindig is megkülönböztetett tekintélye és jelentősége volt, s végül fájdalom — egyszerűen hirtelen ráébredtem, hogy valahol egészen máshol vagyok. Ne higgye, hogy ezt nem tudtam már előbb is, de a díj hírére élesen és elevenbe vágóan belém nyilallt a gondolat, s ez fájt” – nyilatkozta akkor.

Kapcsolódó cikk:

David Albahari: Búcsú a Balkántól

[popup][/popup]