Elfogták a jeruzsálemi gázolásos merénylőt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Tizenkét izraeli katona megsebesült egy jeruzsálemi gázolásos merényletben, egyikük súlyosan; a biztonsági erők elfogták a palesztin elkövetőt – jelentette a helyi média csütörtökön.

Csütörtök este egész napos üldözés után Ciszjordániában, a Gush Ecion melletti kereszteződésnél elfogták, és kihallgatásra vitték a 25 éves támadót, akit Szaned Khalid al-Tramanként azonosítottak a hatóságok.

A férfi Kelet-Jeruzsálemből származik, s korábban nem vett részt terrorista bűncselekményekben.

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet az autós merényletet “gyakorlati válasznak” nevezte Donald Trump amerikai elnök béketervére. A szervezet szóvivője, Hazem Kásszem szerint a tervvel szembeni “ellenállási hadműveletek” része volt a katonák szándékos elgázolása, de azt nem állította, hogy a Hamász áll az akció mögött.

Újoncok éjszakai túrán vettek részt a Siratófalnál a csütörtökön kora reggelre tervezett felesketési ünnepség előtt, és a város egykori vasútállomásának épületétől az óváros felé tartottak éppen, amikor egy autós nagy sebességgel felhajtott a járdára és elgázolta őket. A merénylő elhajtott, gépjárművét később a Betlehem melletti Beit Dzsalában találták meg üresen.

A súlyosan megsebesült katonát a jeruzsálemi Saáré Cedek kórházban ápolják. Az orvosok a Jediót Ahronót című újságnak elmondták, hogy több sérülése is van, a fejét érő súlyos. Megoperálták, állapota stabil, de még életveszélyes.

Izraelben feszültebbé vált a helyzet az utóbbi napokban azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette a közel-keleti konfliktus megoldását célzó, és a palesztinok által azonnal élesen elutasított béketervét.

A Hamász az Izrael elleni támadások fokozására szólított fel szerdán, miután az izraeli biztonsági erők megöltek egy palesztin tinédzsert, aki a hadsereg jelentése szerint a ciszjordániai Hebronban kitört zavargásokban benzinespalackot dobott katonák felé.

[popup][/popup]