„Elfelejtett Gyöngyösiek” – Holokauszt kiállítás Gyöngyös Fő terén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

„Elfelejtett Gyöngyösiek” címmeljúnius 26-ig látható az a kiállítás a gyöngyösi Fő téren, amely szervesen illeszkedik a Holokauszt 70-ik évfordulójára rendezett megemlékezések sorába.

gyongyosi emlekA mátrai város központjában közel negyven drapérián a gyöngyösi áldozatok neveit, foglalkozását, és halálának helyét tekinthetik meg, az emlékezni akarók.

A nevek összegyűjtésében hazai és külföldi archívumok, koncentrációs táborok még fellelhető listáit használták az ötletgazdák, hogy minél hitelesebb képet tudjanak adni a vészkorszak gyöngyösi pusztításáról.

A szélben szálló hófehér drapériákon közel kétezer helyi áldozat neve szerepel. Ezen túl, fotók, korabeli újságcikkek, és a túlélők visszaemlékezései is helyet kaptak az installációkon. A kiállításnak különös aktulítást ad, hogy 1944. június közepén hurcolták el az áldozatokat.

A kiállítás a Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 Civil Alap támogatásával valósulhatott meg, a megemlékezés két helyi megálmodója és megvalósítója, Kiss Balázs és Nagy Róbert.

 

Címkék:Holokauszt emlékév

[popup][/popup]