Életfogytiglant kaptak az izraeli turistákat felrobbantó merénylők

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Életfogytiglani börtönre ítéltek távollétükben két férfit, akik részt vettek az izraeli turistákat szállító busz felrobbantásában a bulgáriai Burgasz repülőtere mellett.

A felrobbantott busz Burgaszban

A bolgár ügyészség – írja az euronews – a legsúlyosabb büntetés kiszabását kérte a libanoni-ausztrál kettős állampolgár, Meliad Farah ellen, aki 31 éves volt a terrortámadás idején, és a libanoni-kanadai Al-Hádzs Hasszán ellen, aki 24 éves volt.

Negyvenkét izraeli – jobbára fiatal – érkezett 2012 júliusában nyaralásra Burgaszba. A reptérről a városba szállították őket, amikor a buszon bekövetkezett a detonáció. Az öt izraeli utason kívül meghalt a busz bolgár sofőrje és az öngyilkos merénylő. Harmincketten könnyebben-súlyosabban megsérültek.

A tetteseket hamis amerikai jogosítvány buktatta le, amit egy libanoni egyetem ugyanazon nyomtatóján készítettek.

Az öngyilkos merénylőt csak DNS vizsgálat alapján sikerült azonosítani. A 23 éves francia-libanoni Mohamed Hasszán Al-Husszeiniről a terminál várótermében készült egy felvétel, amint hátizsákjával ácsorog percekkel a busz felrobbanása előtt.

Azt nem sikerült kideríteni, hogy a robbanószerkezetet az öngyilkos merénylő aktiválta vagy távirányítóval helyezték működésbe. A két elítélt azonban segített a bomba összeszerelésében.

A bolgár és az izraeli hatóságok egyaránt a libanoni síita Hezbollahot tették felelőssé a merényletért.

2004 óta ez volt az izraeliek ellen legvéresebb merénylet az országon kívül.

[popup][/popup]