Életfogytiglant kapott Ronen Lubarsky izraeli katona gyilkosa

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Júdeai Hadbíróság hétfőn életfogytiglani plusz 8 hónap börtönbüntetésre ítélt egy palesztin terroristát, aki tavaly megölt egy izraeli katonát.

Ronen Lubarsky törzsőrmester (20) Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Islam Yousef Abu Hamid – akit a bíróság még áprilisban gyilkosság vádjában bűnösnek talált – a döntés értelmében 258000 sékel (kb. 21 millió Ft) kártérítést kell fizessen az áldozat, Ronen Lubarsky családjának.

Lubarsky családja felháborodásának adott hangot, amiért a bíróság fontolóra sem vette a halálbüntetés lehetőségét a terrorista ellen.

“Ez szégyen az izraeli igazságszolgáltatási rendszerre nézve,” nyilatkozta az apa, Vladimir a döntés után. „Ma újabb bizonyítékot kaptunk arról, hogy nagyon is megéri izraelieket gyilkolni. Nagyon dühös vagyok.”

A család 5 millió sékel ( kb. 410 millió Ft) kompenzációt követelt, ami egyenlő azzal az összeggel, amit elvileg Abu Hamid fog kapni a Palesztin Hatóságtól börtönbüntetése idején. A Palesztin Hatóság havi bért és egyéb juttatásokat fizet minden Izraelben fogva tartott palesztin fogolynak vagy az izraeli állampolgárok elleni támadások során meggyilkolt terroristák családjainak.

A követelés azonban elutasításra került, és a bíróság végül jóval alacsonyabb kártérítési összeget szabott ki.

„A kártérítés igény arra irányult, hogy megtagadják tőle a Palesztin Hatóságtól kapott bért. A bíróság ezt elutasította,” mondta a család ügyvédje, Morris Hirsch. „Zavarba ejtő, ami itt történik.”

Hamid ellen tavaly nyáron emeltek vádat.

A vádirat szerint Hamid megtorlásnak szánta tettét egyik testvére januári letartóztatásáért.

2018. május 24-én a gyanúsított kutyaugatásra és katonák kiabálására ébredt. A biztonsági erők épp letartóztatták két szomszédját.

Hamid felmászott az egyik szomszédos ház tetejére, és a rá váró két márványlap közül kiválasztotta a nehezebbiket. A 40 font súlyú tömböt a tető korlátjára helyezte és ledobta a ház előtt tartózkodó Lubarskyra.

Teljes cikk

[popup][/popup]