„Életem legszerencsétlenebb mondata”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hitlert dicsérte Újbuda polgármestere – de csak egy frappáns példát akart előadni.

Az önkormányzati testület arról vitázott, nevezzenek-e el közterületet Nelson Mandeláról. Az indulatos vita végén László Imre polgármester állt elő a hitleres példával.

’36-ban vagy ’37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. (’39 januárjában – a szerk.) Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele.  Tehát az, hogy mik történnek, és embereknek a dolgai hogy alakulnak, az többféle változatban is megjelenhet. Az, hogy egyik oldalról vagy másik oldalról hogy ítélnek meg egy embert, az nem megítélés, hanem a féloldalas véleményformálás.

A felvétel a Hír TV birtokába került, amely a szövegből kiemelte és közzétette az első három mondatot.

László Imre ezután közleményben igyekezett helyretenni a szerencsétlen mondatokat.

“Zsidó családból származom. A nagyszüleim, három nagybátyám és két nagynéném soha nem jöttek haza Auschwitzból, csak édesanyám részesült ebben az isteni szerencsében. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy én Adolf Hitlert mentegettem. Éppen arra hoztam őt példaként egy közterület átnevezésére vonatkozó indítvány kapcsán, hogy minden történelmi személy munkásságát csak egyben, egészben lehet nézni. Aki náci diktátorként, milliók gyilkosaként – többek között családom egy részének gyilkosaként is – vonult be a történelembe, azt nem lehet utólag ilyen vagy olyan időszakokra hivatkozva mentegetni. Ebben az ügyben ugyanakkor akaratomon kívül nagyon rosszul, könnyen félreérthetően, meggyőződésemmel ellentétesen fogalmaztam, azt gondolom, ez volt talán életem legszerencsétlenebb mondata. Ezért mindenkitől bocsánatot kérek!

Természetesen polgármesterként, újbudaiként, baloldaliként és demokrataként hiszek az emberek egyenjogúságában és az emberi méltóság egyetemességében, és elutasítok mindent, ami ezzel ellentétes.”

 A vita teljes egészében itt hallgatható meg.

[popup][/popup]