Elek Judit filmje, a Sziget a szárazföldön újra Cannes-ban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hetedik alkalommal kapott meghívást a legnagyobb presztízsű filmfesztivál felújított alkotásokat bemutató Cannes Classics válogatásába újonnan restaurált magyar film.

Elek Judit

A május 16-án kezdődő cannes-i fesztivál Jancsó Miklós Szegénylegények, Makk Károly Szerelem, Fábri Zoltán Körhinta, Bacsó Péter A tanú, Sára Sándor Feldobott kő és Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című alkotása után Elek Judit Sziget a szárazföldön című filmjét hívta meg programjába. Ezzel a fesztivál a közelmúltban 85. születésnapját ünneplő, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező fél évszázadon átívelő munkássága előtt tiszteleg.

Elek Judit a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakát 1956 és 1961 között Máriássy Félix osztályában végezte el. Pályáját dramaturgként kezdte a Budapest Filmstúdióban, alapító tagja volt a Balázs Béla Stúdiónak.

Tabutörő dokumentum és játékfilmjeiben mély együttérzéssel és nagy szenvedéllyel ábrázolja az emberi kapcsolatokat, az érzékeny társadalmi vagy történelmi témákat.

Sziget a szárazföldön (Kiss Manyi, a film főszereplője)

Első nagyjátékfilmje, az 1969-ben készült Sziget a szárazföldön egy magányos, idős asszony (Kiss Manyi) története, aki nagy lakásában él egy budapesti bérházban, tovatűnt fiatalságának emlékei között. Szűkös társbérleteikben szorongó szomszédainak nyomására elhatározza, hogy lakását kisebbre cseréli. A film hitelesen idézi fel a hatvanas évek Budapestjének atmoszféráját, különlegessége, hogy a dokumentarista ábrázolásmódot szürreális hangulattal és groteszk humorral ötvözi. A film forgatókönyvírója Mándy Iván volt, aki már Elek Judit Találkozás (1963) című rövidfilmjében is szerepet kapott, operatőre pedig a közelmúltban elhunyt Ragályi Elemér, akivel már a Meddig él az ember? (1967) című filmben is sikerrel dolgoztak együtt. Ragályi a hétköznapi életképekre felfűzött történetet könnyű, mozgékony kézikamerával vette filmre, ami nagyban hozzájárult a film hitelességéhez és mozgalmasságához. A dokumentarista és játékfilmes technikák izgalmas vegyítése megelőlegezte a Budapesti Iskola dokumentarista játékfilmjeit. A Sziget a szárazföldön a főszerepet alakító Kiss Manyi finom gesztusokkal, melankóliával telített, természetes játéka miatt is különleges helyet foglal el a magyar filmtörténetben.
Elek Judit filmjei már négy alkalommal is szerepeltek Cannes-ban, először 1968-ban a Meddig él az ember?-t vetítették a Kritikusok Hete szekcióban. A Sziget a szárazföldönt hosszú vastaps fogadta, amikor 1972-ben versenyen kívül mutatták be. A frissen restaurált film, melynek munkálataiban Ragályi Elemér operatőr is részt vett, most több mint fél évszázad elteltével térhet vissza sikerének helyszínére.

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum a 85. születésnap alkalmából felújította a rendező életművének fontos darabjait. (MTI / Filmarchívum)

Kapcsolódó cikk:

Semmilyen gettóba nem lehet bezárni – interjú Elek Judittal

[popup][/popup]