Eldőlt: Netanjahu utazását elhalasztották az Emírségekbe

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Elhalasztották egy későbbi időpontra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökre tervezett látogatását az Egyesült Arab Emírségekbe, mert Jordánia csak késve adott engedélyt az átrepülésre – jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

Arab pásztor az izraeli-jordán határon (AP Photo/Oded Balilty)

Jordánia csak több órás késéssel hagyta jóvá az izraeli kormányfő gépének átrepülését, és mivel Netanjahunak a késő délutáni órákban már Izraelben kell tartózkodnia Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel tzervezett találkozóján, későbbre halasztotta utazását az Egyesült Arab Emírségekbe.

A jordániai hatóságok a rádió értesülése szerint vélhetően azért nem adták meg időben a repülési engedélyt, mert Izrael szerdán biztonsági okokra hivatkozva lemondta a jordániai királyi család egyik tagjának látogatását a jeruzsálemi al-Aksza mecsethez.

A jordániai uralkodó fiának útját előzetesen részletesen egyeztették, de Izrael szerint a határon felsorakozott fegyveres kíséret nem egyezett a megállapodásban foglaltakkal, és ezért nem engedélyezték a határ átlépését szerdán.

Ugyanakkor a rádiónak azt állította egy Benjámin Netanjahuhoz közeli forrás, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe tervezett utat már azelőtt lemondták, hogy Jordánia megtagadta az engedélyt az átrepülésre.

Korábban arról számolt be a rádió, hogy azért halaszthatják későbbre az utat, mert Sara Netanjahut, a miniszterelnök feleségét vakbélgyulladással a jeruzsálemi Hadassza kórházba szállították. A miniszterelnöki hivatal közölte, hogy Sara Netanjahut néhány napig bent tartják.
Benjámin Netanjahu csütörtökön az Egyesült Arab Emírségekkel megkötött szeptemberi egyezmény, a kapcsolatok normalizálása óta első izraeli kormányfői villámlátogatásra készült, tizenkét nappal az izraeli parlamenti választások előtt. (MTI)

[popup][/popup]