Elbúcsúztatták Günther Grasst

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Búcsúztató ünnepséget tartottak vasárnap a németországi Lübeckben Günter Grass tiszteletére.

Grass
A közelmúltban elhunyt irodalmi Nobel-díjas német íróról, költőről, grafikusról pályatársak, művészek, politikusok emlékeztek meg a Lübecki Színházban. Az ünnepi szónok a leginkább a Garp szerint a világ című munkájáról ismert John Irving volt. Az amerikai író búcsúztató beszédében Grass első regényére, A bádogdobra utalva kiemelte: most már tudja, mit érezhetett a kis Oskar Matzerath, amikor a nácik által öngyilkosságba hajszolt Sigismund Markus, a regény zsidó játékkereskedője távozott az élők sorából.

“Günter Grass a játékkereskedők királya volt. Most elhagyott minket és magával vitte az összes játékszert ebből a világból” – mondta Grass közeli barátja.

Günter Grass nemcsak művész volt, hanem elkötelezett baloldali közéleti ember is. Sigmar Gabriel alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke ezzel kapcsolatban búcsúztatójában kiemelte, hogy az író mindig is “kritikus szolidaritással” viszonyult a német baloldal vezető pártjához. “Nekem is gyakran adott tanácsokat, kéretlenül is” – jegyezte meg az SPD elnöke.

A búcsúünnepségen mintegy 900-an vettek részt, köztük Joachim Gauck államfő, Monika Grütters szövetségi kulturális államminiszter és Torsten Albig Schleswig-Holstein tartományi miniszterelnök.

Günter Grass április 13-án, 87 éves korában hunyt el egy lübecki klinikán, meg nem nevezett fertőzésben. Temetését április végén tartották szűk családi körben.

A huszadik század második felének legnagyobb német írói között számon tartott szerző már az 1959-ben megjelent A bádogdobbal elérte a világhírt. Emellett olyan jelentős, magyarul is kiadott alkotások fűződnek a nevéhez, mint A hal vagy a Kutyaévek. Az irodalmi Nobel-díjjal 1999-ben tüntették ki.

Günther Grass legutolsó, nagy vitát kiváltó megnyilvánulása egy Izraelt élesen bíráló költemény publikálása volt 2012-ben.

[popup][/popup]