Eisenkot: Netanjahu húzza az időt, közben a segélyek a Hamasz kezére jutnak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Gadi Eisenkot izraeli tárca nélküli miniszter és a hadikabinet tagja a Kan közrádió reggeli riportja szerint tegnap azt mondta a Nemzeti Egység frakcióülésén, hogy Benjámin Netanjahu ,,miniszterelnök húzza az időt. Aggaszt, hogy a Hamász átveszi a humanitárius segélyeket. Netanjahu nem folytat megbeszéléseket, és nem hoz döntéseket a kritikus kérdésekben”.

Gadi Eisenkot

„Netanjahu nem dönt arról, hogy ki fogja leváltani a Hamászt, és ez oda vezet, hogy a segélyek mintegy 60%-a a Hamász kezébe kerül” – mondta Eisenkot. „Amikor egy miniszterelnök ráérős, és nem hoz döntéseket a fontos kérdésekben, a Hamász visszaállítja bizonyos képességeit, visszatér a Gázai övezet északi részére, és átveszi a humanitárius segélyeket”.

Gideon Sza’ar miniszter a frakcióülésen: ,,Hosszú ideje többször is felhoztam a humanitárius segélyek szétosztásának és (a Hamász általi) átvételének kérdését a kormányzó képessége leépítésének részeként – egyelőre eredménytelenül.”

A Nemzeti Egység azt is bírálta, hogy a Hamász-válaszra adott reakcióról nem folyt megfelelő megbeszélés a legfelsőbb politikai szinten. Joáv Gallant védelmi miniszter és Netanjahu miniszterelnök saját kijelentéseikkel reagált anélkül, hogy rendes megbeszélést folytattak volna. A Nemzeti Egység vezetője, Beni Gantz és Eisenkot is úgy vélik, hogy a Hamász válasza ésszerűtlen követeléseket támaszt, és nem szabad elfogadni. Ma várhatóan megbeszélésre kerül sor a hadikabinetben Izrael válaszáról az ügyben.

Teljes cikk

[popup][/popup]