Eisenkot a szaúdi médiának: Izrael készen áll a hírszerzési infók megosztására Iránról

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Gadi Eisenkot egy szaúdi híroldalnak azt nyilatkozta csütörtökön, hogy a zsidó állam hajlandó hírszerzési információk megosztására az Öböl-királysággal, hogy közös erőfeszítéssel megfékezzék az iráni befolyást a térségben.

 

Izrael és Szaúd-Arábia között nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat.

Eisenkot – akinek ez volt az első interjúja az arab médiának -, a londoni székhelyű, szaúdi tulajdonú Elaph híroldalnak feltárta, hogy mit gondol az iráni ambíciókról a Közel-Keleten, és világossá tette, hogy Izraelnek most nem érdeke háborúba bonyolódni az iráni támogatottságú libanoni Hezbollah terrorszervezettel, annak ellenére, hogy Irán eszkalációra törekszik.

“Donald Trump [amerikai] elnökkel lehetőség van egy új nemzetközi koalícióra a régióban. Egy fontos regionális tervre van szükség az iráni fenyegetés megállítására,” – mondta Eisenkot.

“Készen állunk a tapasztalat cserére a mérsékelt arab országokkal, és hírszerzési információk megosztására Irán ellen,” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Izrael megosztott-e “információkat” a szaúdikkal az utóbbi időben, Eisenkot azt válaszolta: “Készek vagyunk az információ megosztásra, ha szükséges. Sok kölcsönös érdek van.”

Jelenleg “Irán jelenti a legnagyobb veszélyt a régióra” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol, mit akarhat Irán, Eisenkot azt mondta: “Irán terve az, hogy a Közel-Keletet két síita félhold által irányítsa. Az első Iránból Irakon keresztül Szíriába és Libanonba vezet, a második Bahreinen át Jemenig egészen a Vörös-tengerig.”

“Ez az, amit meg kell akadályozni a régióban,” – mondta.

“Ebben a kérdésben teljes körű egyetértés van köztünk és a Szaúd-Arábiai Királyság között, amely soha nem volt az ellenségünk,”- tette hozzá.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]