Egyre durvul a helyzet Izraelben

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A küszöbön áll egy újabb palesztin-izraeli háború, ezt állítja egyre több közel-kelet szakértő.

A helyzet egyre durvább Izraelben, miután hétfőn hat óra alatt négy izraelit késeltek meg palesztin merénylők. Közülük ketten – egy fiatal nő és egy katona – belehaltak sérüléseikbe. Az izraeli sajtó a tömegbehajtós merénylők óta „Mahmud Abbász intifádájáról” cikkezik.

Több százan vettek részt a hétfőn megkéselt fiatal nő temetésén. A legtöbben személyesen is ismerték a 25 éves Daliah Lemkus-t, aki egy palesztin terrorista támadása miatt vesztette életét.

A támadást egy térfigyelő kamera rögzítette, a felvételeket ma hozták nyilvánosságra. A palesztin merénylő először autójával akart a tömegbe hajtani, de miután nem sikerült senkit sem elütnie, a gépjárműből kiszállva kezdte meg késelős ámokfutását. Válogatás nélkül támadt a buszra várakozó civilekre. A halálra késelt nő mellett két férfit is megvágott a merénylő, egyikőjüket gyomron, a másikat az állán sebesítette meg.

Néhány órával a ciszjordániai hármas késelés előtt Tel-Avivban is hasonló merénylet történt. Ezen a vasútállomáson csapott le a palesztin merénylő, aki egy izraeli katonát késelt meg – mint később kiderült, halálosan.

„Sajnos ebben a helyzetben nem tudhatjuk, hogy hol fognak legközelebb lecsapni ránk. Tel Avivban, Jeruzsálemben, északon vagy délen. Az egész ország veszélyben van. Valahogy kezelnünk kell ezt a helyzetet” – mondta egy helyi férfi.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]