Egymás után tartóztatják le a Capitoliumba behatoló garázdákat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szövetségi nyomozók egymás után veszik őrizetbe azokat a huligánokat, akik január 6-án behatoltak az amerikai kongresszus épületébe és menekülésre késztették a törvényhozók egy részét.

 

A fényképeken ikonikussá vált, kétszarvú sisakot és szőrmét viselő, lándzsával hadonászó félmeztelen férfi, akit Jacob Anthony Chansley néven azonosítottak, önként jelentkezett a rendőrségen. A Quanon nevű, összeesküvés hívő mozgalom sámánjaként és Jake Angeli mozgalmi néven ismert férfi azt mondta az FBI kihallgatóinak, hogy „Arizonából érkezett patrióták egy csoportjával, az elnök felhívására, aki azt kérte, hogy minden hazafi jöjjön 6-án Washingtonba”.

Egy Adam Christian Johnson nevű férfi képe szintén bejárta a médiát, amint a Nancy Pelosi házelnök irodájából zsákmányolt bútordarabot mutatja büszkén a kamerának. A képeket ő maga töltötte fel Facebook oldalára. (A videót azóta törölték.)

Úgy szintén bejárta a médiát annak a férfinek a képe, aki egy „Camp Auschwitz” feliratú pólót viselt a garázdaság idején. A póló hátoldalán ez a felirat volt látható: „Személyzet”. A férfit Robert Keith Packer néven azonosították.

A nagyszakállú férfi pólóján a felirat: Camp Auschwitz. A poló hátán ez állt: Staff (Személyzet)

Az FBI a nagyközönséghez fordult, hogy segítsenek azonosítani a lázongókat. Mark Warner szenátor, a Szenátus Hírszerzési Bizottságának leendő elnöke a mobilszolgáltatókhoz fordult, kérve, hogy segítsenek a helyszínen lévők azonosításában.

A Capitolium ostromának öt halálos áldozata volt, köztük egy rendőr.

Címkék:Capitolium, FBI, garázdák

[popup][/popup]