Egykori náci lágerőr ellen emeltek vádat Németországban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Újabb egykori náci lágerőr ellen emeltek vádat Németországban, a giesseni ügyészség pénteki közleménye szerint ezúttal egy 98 éves férfit állítanak bíróság elé.

A Sachsenhauseni koncentrációs tábor egykori foglyai (Wikipedia)

A német állampolgárságú férfit azzal vádolják, hogy 1943 júliusától 1945 februárjáig a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS őrszolgálatot teljesítő tagjaként közreműködött a Brandenburg tartományi Sachsenhausen koncentrációs tábor 3300 rabjának “kegyetlen és alattomos meggyilkolásában”.

A vádlott a bűncselekmények elkövetésének idején fiatalkorú volt, perét ezért fiatalkorúak ügyeiben eljáró bírói tanács előtt kezdeményezik lefolytatni, a lakóhelye alapján a Hessen tartományi Hanauban működő regionális bíróságon. A pszichiátriai szakértői vélemény szerint a férfi részlegesen cselekvőképes.

A Sachsenhausen koncentrációs tábor 1936-tól működött, a Berlin térségében fekvő lágerbe nagyjából 200 ezer embert hurcoltak. Tízezrek haltak meg az éhezés, betegségek, kényszermunka következtében, vagy váltak az SS rendszerszerű gyilkosságainak vagy orvosi kísérletek áldozatává.

A foglyok között voltak politikai okokból üldözött németek, szovjet hadifoglyok, szintik, romák, melegek és több tízezer ember, akiket zsidó származásuk miatt zártak a koncentrációs táborba. A nagyjából tízezer magyar állampolgárságú áldozat tiszteletére a tábor 1945. áprilisi felszabadításának 70. évfordulóján, 2015-ben emléktáblát állítottak.

Németországban évtizedekig nem emeltek vádat koncentrációs táborok és megsemmisítő táborok őrei ellen, mert a hatóságok úgy látták, hogy nincs esély elmarasztaló ítéletre. A fordulatot John Demjanjuk, a sobibóri koncentrációs tábor őrének ügye hozta meg. Egy müncheni bíróság 2011-ben öt év börtönre ítélte az időközben elhunyt lágerőrt, bűnrészesnek találva 27 ezer zsidó fogoly meggyilkolásában. Bár a vádlott aktív közreműködése a gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, a bíróság megállapította, hogy felvigyázói munkaköréből szükségszerűen következik, hogy köze volt a foglyok halálához.

Az ítélet szemléletváltáshoz vezetett a német igazságszolgáltatásban, így a nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott speciális szövetségi ügyészség (ZSt) vezetésével 2011 óta életkorra tekintet nélkül valamennyi ismert élő lágerőr ügyében vizsgálatot indítottak, és igyekeznek felkutatni a koncentrációs táborok további, még élő egykori őreit. (MTI)

[popup][/popup]