Egykori foglyok illusztrált emlékirataival gyarapodott Auschwitz-múzeum

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Egykori lengyel foglyok ritkaságszámba menő illusztrált emlékirataival gyarapodott a lengyelországi Auschwitz-múzeum egy amerikai adomány jóvoltából.
A kilenc rajzot tartalmazó emlékiratokat a napokban adta át az emlékhelynek egy amerikai katona özvegye. Clifford Hensel hadnagy részt vett a mauthauseni koncentrációs tábor felszabadításában, és ott találkozott a foglyokkal, akiket Auschwitzból hurcoltak magukkal a Vörös Hadsereg elől menekülő nácik.

Az amerikai katona ajándékba, „hálából a lengyeleknek nyújtott segítségért” dedikálással kapta az emlékiratokat és a rajzokat a három lengyeltől, akikről a sorszámukon és a nevükön kívül semmit sem tudni.

A fekete tintával, illetve vízfestékkel készült komor rajzok egyebek közt gázkamrákat és egy akasztást ábrázolnak.

Rejtély, hogyan jutottak a rabok papírhoz a lágerban, ahol a papír birtoklása az életébe kerülhetett a foglyoknak. Auschwitzban 1941 októberétől működött egy rajzműhely, ahol a művészi hajlamú rabok a nácik megrendelésére készítettek rajzokat, festményeket.

A megajándékozott amerikai katona életében sosem volt hajlandó beszélni arról, hogy mit élt át a lágerek felszabadításakor. A háborús emlékeket 2008-as halála után találta meg hagyatékában a kaliforniai özvegy, aki egy múzeumi közlemény szerint úgy gondolta, hogy az emlékhelyen van a legjobb helyük.

Elzbieta Cajzer, az auschwitzi gyűjtemények vezetője „nagyon nagy értékűnek” nevezte a ritka adományt „mind történelmi, mind művészeti szempontból”.

[popup][/popup]