Egyiptomi kokettálásra izraeli válasz: hajlandók tárgyalni

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

…kezdeményezésük olyan értelmű felülvizsgálatáról, amely figyelembe veszi a térségben 2002 óta végbement drámai változásokat.”

Netanjahu

Netanjahu így válaszolt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök egyik múlt heti beszédére, amelyben utóbbi jobb kapcsolatokat ígért Izraelnek arra az esetre, ha hajlandó volna felújítani a béketárgyalásokat a palesztinokkal.

Az arab békekezdeményezésnek vannak pozitív elemei, amelyek segítségével felújíthatók a palesztinokkal a konstruktív tárgyalások. Hajlandók vagyunk tárgyalni az arab államokkal kezdeményezésük olyan értelmű felülvizsgálatáról, amely figyelembe veszi a térségben 2002 óta végbement drámai változásokat, de fenntartja azt a közös célt, miszerint a két népnek külön állama legyen – mondta Netanjahu.

FILE - In this Thursday, Feb. 13, 2014 file photo, Egypt’s military chief Field Marshal Abdel-Fattah el-Sissi smiles as he speaks to Foreign Minister Sergey Lavrov during their talks along with Egyptian Foreign Minister Nabil Fahmy and Russian Defense Minister Sergei Shoigu in Moscow, Russia. Former military chief Abdel-Fattah el-Sissi, if he wins Egypt’s presidency as is widely expected, will have an overwhelming presence over a shattered political scene. Egypt’s once dominant political force, the Muslim Brotherhood, is exhausted under a relentless crackdown. Non-Islamist parties are weak and largely acquiescent to his power. But the political vacuum is hardly a stable one. The Brotherhood is betting that with time the public will turn against el-Sissi. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök

Az izraeli miniszterelnök nem sokkal azután fogalmazott így, hogy Avigdor Liberman mint Izrael új védelmi minisztere letette az esküt, és ezzel a törékeny jobboldali kormánykoalíció kulcsfontosságú támogatáshoz jutott a parlamentben. A miniszterelnök a beszéddel azt is jelezni akarta, hogy a keményvonalas

Libermannak a kormányba való beemelése nem jelenti a béketárgyalásokról való lemondást.

Avigdor Liberman és  pártja azonban rendkívül szkeptikus az arab államokkal és főként a palesztinokkal köthető békét illetően.

Az eredeti béketerv szerint Izraelt csak abban az esetben ismerték volna el az arab országok, ha felad minden olyan területet, amelyet az 1967-es háborúban szerzett meg, és “igazságos megoldást” találnak a palesztin menekültek sorsára. Ezeket a feltételeket Izrael elfogadhatatlannak tartotta. Az arab országok 2013-ban változtattak a kezdeményezésen, lehetővé tették benne az izraeliek és a palesztinok közötti területcserét. Netanjahu ennek hatására jelezte, hogy hajlandó fontolóra venni a terv tárgyalását.

[popup][/popup]