„Egyetértettek abban, hogy kizárólag a Mazsihisz képviselheti a… neológ zsidóság érdekeit”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A korábbi szűkszavú tudósítás után most több részletet közölt a Mazsihisz honlapja Dr. Grósz Andor elnök washingtoni látogatásáról. Mint a tudósításból kiderül, elsősorban a Holokauszt emlékezet és az antiszemitizmus témájában illetékes amerikai állami tisztviselőkkel, valamint két NGO vezetőivel tárgyalt.

Dr. Katrina Lantos Swett Dr. Grósz Andorral szemben. (Fotó: Mazsihisz.hu)

Alább részletek a tudósításból:

Mazsihisz elnöke a washingtoni útja során megbeszélést folytatott Mark B. Levinnel, az NCSEJ (National Coalition Supporting Eurasian Jewry – Eurázsiai zsidóságot támogató Nemzeti Koalíció) vezetőjével. A találkozón kiderült, hogy Levin tisztában van a magyar zsidóság történetével és nagyra értékelte a Mazsihisz elnökének látogatását. Dr. Grósz Andor és Mark B. Levin megállapodott abban, hogy az NCSEJ vezetője eleget tesz a Mazsihisz-elnök meghívásának és Budapestre látogat az idei nagy őszi ünnepek után. Utazásának célja a magyar zsidó vezetőkkel való tanácskozás, a zsidó iskolák, kórházak, és egyéb, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a Mazsihisz tulajdonában lévő intézmények megtekintése lesz.

Dr. Grósz Andor ellátogatott a Holokauszt Emlékmúzeumba (U.S. Holocaust Memorial Museum) is, ahol Zachary Paul Levine, az intézmény kurátori osztályának vezetője fogadta, aki a közép-kelet-európai régió, s azon belül a magyarországi zsidóság ügyeivel foglalkozik. Az osztályvezető a megbeszélésen kezdeményezte, hogy a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum a jövőben komolyabb és intenzívebb kapcsolat alakítson ki a budapesti Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központtal és Emlékgyűjteménnyel, valamint a Mazsihisszel.

Megállapodtak abban, hogy a washingtoni múzeum örömmel fogad fiatal történészeket és holokausztkutatókat a Páva utcai központból és a Mazsihisz részéről is. Ebben a témában a két vezető közvetlen munkakapcsolatot alakít ki a magyar kutatók utazásának és ottani munkájának elősegítésére. Zachary Paul Levine elmondta: megtisztelő, hogy a Mazsihisz elnöke ellátogatott hozzájuk, mert fontosnak tartja, hogy Európa egyik legnagyobb zsidó közössége a Mazsihisz révén a lehető legnagyobb elismerésben és megismerésben részesüljön.

A holokauszt 2024-ben esedékes 80. évfordulójára való készülés jegyében szó esett arról, hogy amerikai részről komoly dokumentációs anyagot állítanak össze, amelyről elsőként a Mazsihisszel szeretnének koordinálni.

Dr. Grósz Andor meghívta Budapestre Zachary Paul Levine-t, aki a meghívást elfogadta, az időpontról később egyeztetnek.

Washingtoni útján dr. Grósz Andor találkozott Tracy Perrellivel, az amerikai Külügyminisztérium holokauszttal foglalkozó, hivatalvezető tanácsadójával és Ellen Germainnel, a tárca holokauszt kérdésekkel foglalkozó különmegbízottjával.

A megbeszélésen a jövőbeni együttműködésről esett szó, s elhangzott az is, hogy a Külügyminisztérium két tisztviselője – a Mazsihisz meghívását elfogadva – az eddigi tervek szerint ellátogat Budapestre a holokauszt 80. évfordulója alkalmából.  

A Külügyminisztériumban dr. Grósz Andor tárgyalást folytatott Aaron. J. Keyakkel is, aki a tárca antiszemitizmus elleni különmegbízott-helyettese. A találkozón Keyak elmondta, hogy melyek azok a közös pontok, témakörök, amelyekben az antiszemitizmus ellen létrehozott osztály együtt tud működni a Mazsihisszel. Kifejezte reményét, hogy ezt a találkozót még több megbeszélés követi, s kitért arra, hogy mélyebben szeretne megismerkedni a magyar zsidóság helyzetével.

Dr. Grósz Andor megbeszélésen vett részt Tom Lantos (1928-2008) magyar származású amerikai kongresszusi képviselő lányával, dr. Katrina Lantos Swett-tel, a Tom Lantos Alapítvány elnökasszonyával. A beszélgetés során áttekintették a Mazsihisz helyzetét, szerepét Magyarországon és egyetértettek abban, hogy kizárólag a Mazsihisz képviselheti a mai magyar neológ zsidóság érdekeit.

Teljes cikk

[popup][/popup]