Egyértelműbb izraeli kiállást sürgetett Ukrajna mellett két – Ukrajnában született – Kneszet-képviselő

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyértelműbb izraeli állásfoglalást sürgetett Ukrajna mellett a Kneszet két, Ukrajnából származó képviselője kijevi látogatásán hétfőn – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

Yuli Edelstein és Zeev Elkin izraeli törvényhozók és Michael Brodsky, Izrael ukrajnai nagykövete Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Kijevben (Fotó: via Twitter).

Volodimir Zelenszkij órákkal Joe Biden amerikai elnökkel folytatott tárgyalása után fogadta Juli Edelsteint és Zeév Elkint.

“Örülök az izraeli közeledésnek, de konkrét lépéseket is szeretnék látni” – mondta nekik Zelenszkij a ynet szerint.

A találkozón szóba került az Ukrajnának nyújtott izraeli segélyek növelésének ukrán igénye, az iráni rakéták és drónok elleni katonai védelmi eszközök kérdése, illetve az Irán elleni izraeli-ukrán együttműködés fontossága.

“Felelősségre kell vonni minden háborús bűnöst” – mondták az izraeli politikusok, és nyíltan elítélték Oroszországot. “Izrael jelentős  humanitárius segélyt nyújtott és nyújt Ukrajnának, de szerintünk ez nem elég. Növelnie kell az Ukrajnának nyújtott támogatását, sokkal többet tehet és kell is tennie, mint eddig – mondta Edelstein és Elkin.

“Vannak olyan pillanatok a világtörténelemben, amikor lehetetlen egyszerre két széken ülni. Parlamenti képviselőként mindent megteszünk az Ukrajnának nyújtott izraeli támogatás jelentős növeléséért. Támogatjuk a gyakorlati együttműködést Izrael és Ukrajna között a légvédelem és rakétaelhárítás terén, valamint egyéb katonai védelmi területeken” – közölték Zelenszkijjel.

Edelstein a kormánykoalícióban részes jobboldali Likud párt politikusa és a Kneszet külügyi bizottságának elnöke. Korábban Elkin is a Likudban volt, de kivált belőle, és jelenleg a Benny Gantz vezette Nemzeti Tábor pártszövetség képviselője, azon belül a Gideon Szaár elnökletével működő Új Remény párt politikusa. Mindketten a Szovjetunióban, a mai Ukrajna területén születtek, és vezető szerepet játszanak a Kneszet Izrael-Ukrajna parlamenti baráti társaságában.

Shiri Zsuzsa/MTI

 

[popup][/popup]