Egyelőre marad a beduin falu

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Netanjahu még egy esélyt ad a ciszjordániai beduin falunak.

A beduin település, amelynek érdekében Angela Merkel is felszólalt (Fotó: Yumna Patel/MEE)

Benjámin Netanjahu kormányfő további rendelkezésig felfüggesztette Hán al-Áhmar ciszjordániai beduin falu lerombolását – írta vasárnapi közleményében a miniszterelnöki hivatal.

„Adunk egy esélyt a tárgyalásoknak és az ajánlatoknak, amelyeket a különféle érdekeltektől kaptunk az utóbbi napokban” – indokolta döntését Netanjahu.

A Jeruzsálemtől keletre, két izraeli telep között található Hán al-Áhmarban mintegy kétszázan élnek, többségük tákolmányokban. Az izraeli hatóságok azzal vádolják Hán al-Áhmar lakóit, hogy illegálisan telepedtek le a térségben. A falusiak október elsejéig kaptak időt arra, hogy elhagyják otthonaikat, amelyeket a földdel akarnak egyenlővé tenni.

Az Európai Unió, személyesen Angela Merkel és az ENSZ is aggodalmát fejezte ki a település sorsa miatt és döntése felülvizsgálatára szólította fel az izraeli kormányt.

A faluban a dzsahalin palesztin törzs tagjai élnek. A törzs tagjai az 1950-es években vándoroltak az izraeli Arad város környékéről a Jeruzsálemből a Holt-tenger felé vezető út mellé, amikor a terület még Jordániához tartozott. Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát.

 

[popup][/popup]