Egy zsidó nő, aki arab nagykövet Washingtonban

Írta: jég - Rovat: Hírek - lapszemle

A Bahreini zsidó közösség egészen pontosan 38 főt számlál. A közösség egyik tagja, méghozzá egy nő (!), Houda Ezra Ebrahim Nonoo nem akármilyen tisztséget visel: ő az emirátus nagykövete Washingtonban. Az arab világban az is ritkaság, ha egy nő politikai pályára lép, hogy még ehhez zsidó is legyen, az ottani körülmények közt egyenesen elképesztő.

3428

A nagykövet családja száz éve vándorolt Irakból az emirátusba, ahol üzleti tevékenységet folytatnak. A későbbi nagykövet Londonban végezte tanulmányait, majd a családi üzletben dolgozott. Közreműködött a Bahrain Human Rights Watch Society megalapításában, majd az ország felsőházának tagja lett – persze az uralkodó,  Hamad bin Isa al-Khalifa sejk nevezte ki.

A választás politikai üzenete persze világos: Bahrein, ez az érzékeny helyzetben lévő kis állam, amely nem olajkincsére, hanem a nemzetközi kapcsolatokra alapozza gazdaságát, jó viszonyra törekszik az Egyesült Államokkal, ahol az ilyen gesztust nagyra értékelik.

Az amerikaiakkal való jó viszony jele, hogy az országban állomásozik az Egyesült Államok 5. flottája.

Arab mértékkel mérve Bahrein toleráns és nyitott országnak nevezhető: szólás- és sajtószabadságról ugyan nincs szó, de a keresztények és más vallásúak szabadon imádkozhatnak és a nők helyzete is jobb, mint a szomszédos olajmonarchiákban.

 

[popup][/popup]