Egy tavalyi felvételen John Kerry azt állítja, hogy az izraeli kormány nem akar békét kötni

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

John Kerry amerikai ex-külügyminiszter az izraeli kormányt hibáztatta, amiért akadályokat gördít a palesztin állam létrehozása elé, és ezzel rontja a békemegállapodás kilátásait, míg figyelmeztette Izraelt, hogy a jövőben erőszakos palesztin felkeléssekkel szembesülhet, ha nem történik előrelépés a béketárgyalásokat illetően.

 

 

A 10-es csatorna kedden közzétett felvételein az amerikai ex-diplomata dicsérte a Palesztin Hatóság elkötelezettségét az erőszakmentesség iránt a 2015 őszén kezdődő terrortámadások után, amit szerinte az izraeliek a jelenlegi jobboldali kormánykoalíció miatt figyelmen kívül hagytak.

“A palesztinok rendkívüli munkát végeztek, hogy továbbra is elkötelezettek legyenek az erőszakmentesség iránt. És tény, amikor sor került a [késes] intifadára, biztosították az erőszakmentességet Ciszjordániában,” mondta Kerry a felvételen.

“Ezt az átlag [izraeli] lakosság figyelmen kívül hagyja, mert ez nem vita tárgya. Miért? Mert az izraeli kabinet többsége a jelenlegi izraeli kormányban nyíltan kijelentette, hogy soha nem fogják támogatni egy palesztin állam létrejöttét,”- tette hozzá.

A 10-es csatorna azt mondta, hogy a felvételt tavaly, egy Dubaiban tartott konferencián készítették, közel-keleti vezetők és az izraeli Egyesült (Arab) Lista párt vezetője, Ayman Odeh részvételével. A televíziós csatorna azt is elmondta, hogy az ellenzék vezetője, Jichák Hercog (Cionista Unió) beszédét is lejátszották videón a konferencián.

Nem világos, hogy Kerry tudta-e, hogy felvétel készül az eseményről.

Kerry a felvételen figyelmeztetett, hogy a palesztinok közötti frusztrációk erőszakos helyzetet szülhetnek, és hogy a jelenlegi status quo nem tart sokáig.

“Ha látsz 40 000 gyermeket, akik mindennap a falhoz vonulnak olyan feliratokkal, hogy “adjátok meg a minket illető jogokat”, nem hiszem, hogy Palesztina örökké immunis lesz a polgári jogi mozgalmakra”.

Kerry azt állított, Izrael nem veszi figyelembe a diplomáciai patthelyzet veszélyét. “Ez nem vezetés” – mondja Kerry.

“Ha nincsenek olyan vezetőid, akik békét akarnak teremteni, és ha az egyenlet nem változik, akkor csodálkoznék, ha az elkövetkező tíz évben ne látnánk néhány [palesztin] fiatalt, aki azt állítja, hogy az elmúlt 30 évben erőszakmentességgel próbálkoztunk, és láthatod, nem hozott nekünk semmit,”- mondja.

A béke-kilátások hiánya miatt Kerry szerint Hercog lehet Izrael legjobb reménye a palesztinokkal való tárgyalásra. Emellett dicsért számos volt izraeli vezetőt is, mondván, az ő példájukat kell követni a tárgyalások folytatása során. Hercog azóta elveszítette a párt vezetői posztot Avi Gabbay-jal szemben.

“A békekötéshez akarat szükséges. Ha van rá hajlandóság, [Ehud] Olmert, [Ehud] Barak, [Jichák] Rabin, és [Simon] Peresz megmutatták, hogy csináld,” – mondja Kerry.

Kerry számos lépést is megfogalmazott annak érdekében, hogy biztosítsa Izrael biztonságát egy palesztin állam létrejötte után, amelybe beletartozik Abdullah jordán király jóváhagyása – hogy az izraeli csapatokat a királyság egyik repülőtéren elszállásolja-, és Ciszjordánia “lefegyverezésének előkészítése”. Hozzáteszi, Izraelnek jogában áll a ciszjordániai fenyegetésekre percek alatt reagálni, ha a palesztinok nem cselekszenek.

A felvétel állításaira reagálva a Miniszterelnöki Hivatal azt mondta a 10-es csatornának, Netanjahu továbbra is Izrael biztonságát és nemzeti érdekeit védi, függetlenül attól, hogy milyen nyomást gyakorolnak rá “azok, akik megpróbálták [Izraelt] veszélyes engedmények megtételére rávenni, de kudarcot vallottak”.

A hivatal a palesztinokat hibáztatta a békemegállapodások sikertelenségéért, mert “nem ismerik el Izrael létezését semmilyen határok szerint”.

“Sajnálatos, hogy John Kerry ezt még mindig nem értette meg,” – mondta a Miniszterelnöki Hivatal.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]