Egy női magazin interjúja Dúró Dórával – a korábbi ellenzéki levélben tiltakozik

Írta: Pályi Márk - Rovat: Hírek - lapszemle

Minden emberi, humanitárius eszme arcul csapásának minősítette az ELLE magazin Dúró Dórával készített interjúját Hodosán Róza.

A nyolcvanas évekbeli demokratikus ellenzék aktivistája, volt országgyűlési képviselő, aki az ügyben tiltakozó levelet küldött a női magazinhoz.

Hodosán

Hodosán Róza

Hodosán Róza levele szerint „e híres magazin lapjain talán még soha nem állítottak a nők elé olyan példaképet, aki egy nyíltan náci ideológiát képviselő és hirdető párt egyik meghatározó tagja. Dúró Dórával, a Jobbik országgyűlési képviselőjével készült interjújuk újságjuk múltját tisztelő olvasóinak arcul csapása, s arcul csapása minden emberi, humanitárius eszmének, melyek örök érvényűek, és sohasem függhetnek a lap tulajdonásától.”

Dúró Dórával a nemzetközi női magazin magyarországi kiadásának legújabb száma készített interjút. Hodosán szerint a lap eredeti, francia változata „női példaképeket, viselkedésmintákat, értékeket közvetít olvasói számára”, és „náci nézeteket valló emberek nem lehetnek senkinek a példaképei”.

Hodosán Róza a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján kapcsolódott be a Kádár-rendszerrel szembeni demokratikus ellenzék munkájába, Demszky Gábor feleségeként kulcsszerepet játszott a szamizdatok előállításában és terjesztésében. Legendás szerepe részben a törékeny női ellenállás jelképévé is vált.

A francia ELLE magazin ennek jegyében mutatta be 1990-ben hasábjain, az itt látható kép ott jelent meg róla.

Hodosán, akit 2010 decembere óta nem alkalmaznak a képzettségének megfelelő szociálpolitikai munkakörben, egyelőre a lap magyarországi szerkesztőségének küldte el levelét, de fontolgatja, hogy a magazin 1945-ben (egyébként a háború utáni Franciaországba Amerikából visszatelepült orosz zsidó származású Pierre Lazareff és felesége által) alapított francia anyavállalatának is továbbítja, amely reményei szerint nem hagyja szó nélkül a történteket.

A Jobbik politikusainak magánéleti szokásairól a közelmúltban egyébként több magyarországi bulvármagazin is készített riportokat, amelyekben „átlagos emberekként” mutatták be őket.

 

A teljes levél itt olvasható: https://www.facebook.com/roza.hodosan/posts/792185484132594

[popup][/popup]