Egy nap alatt 22 rakétát lőttek ki Gázából Izrael felé, sebesültek is vannak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Huszonkét rakétát lőttek ki Izrael felé a Gázai övezetből kedden – jelentette az izraeli média az illetékes hatóságok beszámolói alapján.

Ötéves kisfiú egy rakétabecsapódás nyomán ronccsá vált autó előtt

A rakéták közül tizenhat lakatlan területen landolt, négyet elfogtak a légvédelem ellenrakétái, kettő viszont lakott helyen robbant fel. Utóbbiak közül az egyik – az izraeli mentőszolgálat jelentése szerint – megsebesített három kínai vendégmunkást egy építkezésen Szderót városban, egyiküket közepesen súlyosan, kettejüket könnyebben.

A Vaskupola légvédelmi rendszer kedden hatvanhét százalékos sikerrel működött, ez az arány alacsonynak számít a kilencven százalék feletti korábbi elfogási rátához képest. Az izraeli hadsereg vizsgálja a gyöngébb teljesítmény okát, noha az adatok a jelentős számbeli különbségek miatt nehezen hasonlíthatók össze régebbi statisztikákkal: például egy korábbi – Hajnalhasadás nevű – hadműveletben ezeregyszáz rakéta nyomán mértek kilencvenhat százalékos sikert.

Legutóbb Libanonból kilőtt harmincnégy rakéta ellen vetették be a Vaskupolát: a rendszernek lakott területekre becsapódni készülő 28 rakétát kellett volna feltartóztatnia, de hármat nem sikerült elfognia.

A mostani rakétatámadás előtt az izraeli hadsereg tankokkal is lőtt célpontokat a Gázai övezetben, válaszul négy, reggel Izrael felé elindított palesztin rakétára. Ez utóbbiakat azért lőtték ki, mert éjjel egy izraeli börtönben életét vesztette Kader Adnan, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik őrizetbe vett vezetője, aki nyolcvanhat napja éhségsztrájkot folytatott. Ezek a gázai támadások nem okoztak sebesülést vagy anyagi kárt.

Shiri Zsuzsa/MTI

[popup][/popup]