Egy késes és egy autóval gázoló merénylőt lőttek le Izraelben

Írta: Shiri Zsuzsa, MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Jeruzsálemben pénteken lelőttek egy jordániai állampolgárságú palesztin fiatalembert, aki az óvárosból, késsel a kezében a Damaszkuszi Kapunál álló határőr-katonák felé futott – jelentette az izraeli közszolgálati rádió, a rendőrség beszámolójára hivatkozva.

A rádiós híradás szerint a húsz év körüli támadó a helyszínen életét vesztette. A halott ruházatát átvizsgálva még egy kést, valamint jordániai és palesztin személyazonossági iratokat találtak az izraeli biztonságiak – közölte a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Egy szemtanú a Háárec című újság honlapjának viszont másképp számolt be a történtekről. Elmondása szerint a Damaszkuszi Kapunál álló őrök gyanúsnak vélték a fiatalembert, és felszólították, húzza fel a pólóját, hogy meggyőződhessenek arról, nincs-e robbanószerkezet szerelve a testére.

A szemtanú szerint a férfi ekkor azt kiabálta, hogy “Allahu Akbar”, az egyik őr pedig válaszul rálőtt. A Háárec által idézett szemtanú nem látta, hogy a fiatal a lövést megelőzően a biztonságiakra támadt volna, vagy bántalmazta volna őket.

A merénylet helyszínén, a Damaszkuszi kapunál. Fotó: Mickey Rosenfeld, a rendőrség szóvivője Twitter oldala

Másfél hónappal ezelőtt egy palesztin megpróbált megkéselni egy katonát a Náblusz melletti Havara kereszteződésben. Lelőtték, és belehalt sérülésébe. Július elején egy másik palesztin egy csavarhúzóval megsebesített két katonát Ciszjordániában, a hatvanas útnál, közel egy kereszteződéshez. Őt is agyonlőtték.

*

Ciszjordániában, a Hebron melletti Kirját-Arba telepesvároshoz vezető Eliász nevű útkereszteződésnél lelőttek egy palesztin férfit, aki a biztonságiak szerint autójával nagy sebességgel az ott álló izraeli civilek felé hajtott. Ez már a második merényletkísérlet volt pénteken – közölte az izraeli közszolgálati rádió a rendőrség tájékoztatása alapján.

Egy palesztin férfi és egy nő ült a kocsiban, akikre az útelágazásnál őrködő izraeli katonák rálőttek. A járművet vezető férfi a helyszínen belehalt lőtt sebeibe, a nőt életveszélyes sebesüléssel egy közeli kórházba szállították. Szintén kórházba vittek három izraeli tizenévest, akik a közeledő autó elől menekülve könnyebben megsérültek.

Pénteken ez már a második merényletkísérlet volt a hatóságok közlése szerint. Egy órával korábban Jeruzsálemben lelőttek egy jordániai állampolgárságú palesztin fiatalembert, aki a rendőrség beszámolója szerint az óvárosból, késsel a kezében a Damaszkuszi Kapunál álló határőr-katonák felé futott.

A tavaly ősszel kezdődött, de az utóbbi hónapokban mérséklődött erőszakhullámban eddig 35 izraeli és négy külföldi, valamint legalább 220 palesztin vesztette életét. Izraeli tájékoztatás szerint a palesztinok többsége a biztonságiakkal összetűzve halt meg.

[popup][/popup]