Egy hónapon belül indul a támadás Irán ellen?

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

30 napon belül dönt az izraeli kabinet az Irán elleni megelőző katonai csapásról: erről tájékoztatta az atv.hu tudósítóját Benjamin Netanjahu egyik legközelebbi tanácsadója.

Joni ben Menahem

Joni ben Menahem

„November 24-e a végső határidő, mert ekkor írják alá a tervek szerint a nukleáris megállapodást Iránnal” – mondta Joni Ben-Menahem, az izraeli médiahatóság (IBA) elnöke. Hangsúlyozta, hogy Izrael nem engedheti meg, hogy a teheráni rezsim nemzetközi védelmet kapjon atomprogramjához, amelynek célja a zsidó állam elpusztítása.

„Az izraeli hadsereg készen áll arra, hogy egymaga csapást mérjen az iráni nukleáris program kulcslétesítményeire. A hadműveletet három éve gyakorolják a légierő egységei és más speciális alakulatok. Az előkészületek eddig 11 milliárd sékelt (660 milliárd forint – a szerk.) emésztettek fel” – mondta Ben-Menahem, aki szerint az izraeli biztonsági kabinet – amely a végső döntést meghozza a támadásról – úgy számol, hogy egy sikeres akció három-négy évvel visszavetné az iráni atomprogramot.

„Izrael számára nem opció az, hogy Irán nemzetközi garanciák mellett megtarthassa nukleáris kapacitását, ugyanis ez azzal járna, hogy döntése szerint bármikor hetek alatt képes atomfegyvert előállítani” – mondta Joni Ben-Menachem, aki szerint igaza volt Rafszandzsáni volt iráni elnöknek, aki Izraelt „egy bombával elpusztítható államnak” (one-bomb state) nevezte. „Nincs második esélyünk, ezért nem kockáztathatunk” – tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy milyen eredmény várható a biztonsági kabinetben, ha szavazásra teszik fel a kérdést, Ben-Menahem emlékeztetett rá, hogy Netanjahu miniszterelnök két éve már döntést akart hozni az Irán elleni támadásról, ám akkor ezt leszavazták, elsősorban a katonai vezetés ellenkezése miatt.

„A pontos erőviszonyokat ma is csak Benjamin Netanjahu ismeri, de figyelemre méltó, hogy Avigdor Lieberman külügyminiszter néhány nappal ezelőtt szintén a november végi határidőt említette egy nyilatkozatában” – mondta az atv.hu-nak az izraeli médiahatóság elnöke.

 

[popup][/popup]