Egy hónapban kétszer annyi halott, mint szeptember 11-én

Írta: Halmos Máté / index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Több mint ötezer embert öltek meg dzsihádista csoportok novemberben – az adatokat a BBC és a King’s College összesítette. Irakban halt meg a legtöbb áldozat, a sorban Nigéria, Afganisztán és Szíria következik. A halálesetek nyolcvan százaléka ebben a négy országban történt.

dzsihadista

Az egy hónap 664 terrorcselekmény történt, összesen 5042 ember halt meg – ez átlagosan napi 168, azaz óránként hét halottat jelent, és összesen majdnem kétszer annyi, mint a 2001 szeptember 11-ei terrortámadás áldozatainak száma, írta a Guardian, mely szerint még sosem készült ilyen részletes nyilvános elemzés a terrorizmus áldozatairól.

Ha csak két adatot jegyez meg, jó, ha tudja, hogy

az áldozatok majdnem felét az Iszlám Állam ölte meg, és
a legtöbb embert öngyilkos merényletben öltek meg.
Olyan, mintha a 2005-ös londoni metrórobbantások minden nap háromszor megismétlődtek volna egy hónapon át.
– mondta a King’s College kutatója, Peter Neumann. (A londoni metróhálózatban 2005 nyarán koordinált öngyilkos merényletet követtek el brit állampolgárságú muszlim férfiak, így tiltakozva a brit hadsereg részvétele ellen az iraki háborúban. A terrortámadásban 56-an haltak meg az elkövetőkkel együtt, még 700-an megsebesültek a reggeli csúcsforgalomban. Az összehasonlítás azért sántít, mert a globális adatokat egy olyan támadással veti össze, mely egy városban történt.)

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]