Egy 18 éves francia férfi leszúrta szomszédját, mert „zsidót akart ölni”

Írta: TEV.hu/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az erőszakos támadás az észak-francia Somme megyei Bourdon községben történt április 5-én, számolt be erről a francia nyelvű 20 Minutes híroldal.

Képünk illusztráció

Az áldozatot, egy 58 éves, középkorú férfit az elkövető tizenöt alkalommal szúrta meg a hasán és az arcán. Súlyos sérüléseket szenvedett a máján és az epehólyagján, ami miatt műtéti beavatkozásra is sor került.

Az életét végül egy, a támadás idejében éppen arra járó barátja mentette meg, aki leütötte a támadót.

A 18 éves, munkanélküli elkövető elmondta a szemtanúknak, hogy „meg akart ölni egy zsidót”, ez volt a késelés fő motivációja. A hírek szerint az áldozat azonban nem volt zsidó származású.

A támadót faji és etnikai motivációjú gyilkossági-kísérlettel vádolták meg a hatóságok.

A 18 éves férfi a média értesülései szerint két rendőrt is megtámadott, amikor megkísérelt elmenekülni a kórházból, ahol kézműtétre várt. Pszichiátriai vizsgálatra is előjegyezték, hogy megállapítsák, büntetőjogilag felelősségre vonható-e. A folyamat akár hónapokba is telhet, állítja a francia Nemzeti Antiszemitizmus Figyelő Iroda (Bureau National de Vigilence Contre l’Antisémitisme).

A BNVCA nyilatkozatában kijelentette, hogy a mostani bűncselekmény nagyban emlékeztet a Sarah Halimi elleni támadásra. A 66 éves zsidó tanárnőt és orvost 2017 áprilisában gyilkolta meg muszlim szomszédja, részben zsidó hovatartozása miatt. De Mireille K esete is hasonló, akit szintén származása miatt késelt meg, és égetett meg szomszédja saját, párizsi lakásában.

Teljes cikk

[popup][/popup]