Egy év felfüggesztett börtön a Netanjahu-bábu felakasztásáért

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Közösség elleni uszítás bűnében marasztalta el és egy év börtönbüntetésre ítélte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróság másodfokon Orosz Mihály Zoltánt, Érpatak korábbi polgármesterét.

A szélsőjobboldali polgármester a 2014. július-augusztusában zajlott „Erős szikla hadművelet” idején ragadtatta magát gyűlölködő performanszra, közlése szerint az „izraeli szabadkőműves terrorállam népirtása” ellen.

A demonstráción egy hóhérnak öltözött személy – amúgy önkormányzati alkalmazott – akasztott fel két bábut, amelyek Simon Peresz izraeli államelnököt és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt ábrázolták. Orosz Mihály emellett megtaposta az izraeli zászlót.

A performansz nemzetközi visszhangot keltett,s még az amerikai az Anti Defamation League is megemlítette a 2014-es év antiszemita cselekményei között.

Az akció ellen akkor a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve Ilan Mor izraeli nagykövet is tiltakozott.

Bár a Gyöngyösi Járásbíróság  első fokon felmentette a vádlottat a közösség elleni uszítás bűntette alól, a Nyíregyházi Járási Ügyészség fellebbezése nyomán az Egri Törvényszék már egy év, felfüggesztett börtönre ítélte Orosz Mihály Zoltánt.

 

Címkék:Közösség elleni uszítás, Orosz Mihály Zoltán

[popup][/popup]