Eddig 800 ezer palesztin hagyta el Rafah térségét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A 13-as csatorna tegnap este olyan információt kapott, amely meglepte a biztonsági szervezeteket: körülbelül 800 000 palesztin hagyta el a dél-gázai Rafah térségét, ami jóval magasabb az eredeti becsléseknél. A kitelepítettek többsége önként hagyta el a déli várost, még az előtt, hogy az izraeli hadsereg felszólította volna Rafah középső és nyugati negyedeinek lakóit, hogy meneküljenek a Gázai övezet más területeire.

A kabinet tegnap este ülésezett, és döntés előtt áll a rafahi harcok folytatásáról – hogy a hadműveletet kiterjesztik-e a belvárosra, vagy megállnak keleten. Elképzelhető, hogy a döntés meghozatalával várnak, amíg a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan vasárnap Izraelbe érkezik – írja az ujkelet.live.

Sullivan az amerikai külügyminiszterrel és az Egyesült Államok más magas rangú tisztviselőivel együtt azt állította, hogy Izraelnek nincs lehetősége Rafah összes lakosának, mintegy 1,3 milliónak az evakuálására, de látható, hogy márpedig ez történik. Más szóval, lehetséges, hogy a harc Rafahban néhány hétig fog tartani – az eredeti becsléseknél rövidebb ideig, mivel a polgári evakuálás kevésbé bonyolult kihívás, mint ahogy azt az izraeli és az amerikai biztonsági szervezetek vezetői hitték.

[popup][/popup]