Éberség

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A haladó woke szellem kiszabadult a palackból, és egyre népszerűbb az egyetem falain kívül is: a radikális kulturális marxizmus eszméi lassan teljesen kiszorítják a liberális szemléletet a baloldalon. A woke eszmeiség az akadémián kívül sem veszít harcos radikalizmusából.

Black Lives Matter tüntetés Londonban 2020-ban (Forrás: Wikimedia commons)

„A társadalmi igazságosság woke szemléletét az elitegyetemeken végzett elit terjesztette el az akadémia falain kívül – írja a Metazin.hu. A zavaros elméleteket elfogadó diákok a diplomaszerzés után befolyásos állásokba kerültek. A kérdés már csak az, hogy az ideológia az egyetem falain kívül is megőrzi-e intoleráns és harcos, sőt fanatikus jellegét, avagy a társadalom jobbításának elméletévé szelídül” – olvassuk az Economist áttekintését a woke eszmék térnyeréséről.

Az elmúlt években az angolszász, majd a fejlett világ egyéb egyetemein is egyre inkább megerősödött a baloldali radikális woke eszmeiség. A társadalmi igazságosság és egyenlőség eszméit tűzi zászlajára, ezért a köznyelvben gyakran liberális irányzatként azonosítják, ám az etnikai és a nemi kisebbségekre fókuszáló woke szemlélet valójában ellentétes a szabadelvűség alapvetéseivel. (Az Economist egy másik cikkében egyenesen a középkori vallási ortodoxiával állítja párhuzamba az illiberális baloldali woke módszereket, beleértve az egyet nem értők elhallgattatását és a haladó szellemű dogmatizmust.)

A woke szemlélet eszmetörténeti szempontból nem előzmények nélküli. Leginkább a kulturális marxizmus eszméivel rokonítható. Sokan Antonio Gramsci hegemónia-elméletével állítják párhuzamba, mások a frankfurti iskola radikális baloldali szerzőitől eredeztetik, előszeretettel hivatkozva Herbert Marcusének a hatvanas években publikált Represszív tolerancia című esszéjére, amely szerint az elnyomás felszámolása csak akkor lehetséges, ha szakítunk a liberális alapelvekkel, egyebek között a szólásszabadság liberális elvével, hiszen az csak a fennálló társadalmi rendet szolgálja.

Teljes cikk

Címkék:Woke ideológia

[popup][/popup]