Dzsenin: a Palesztin Hatóság nem ura a helyzetnek, a terroristáké a kezdeményezés

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli biztonsági erők péntek reggel bevonultak a Szamáriában lévő dzsenini menekülttáborba, hogy letartóztassanak egy hamászos operatívot, Dia Szalamát, aki a gyanú szerint fegyveres terrortámadásokat hajtott végre az izraeli csapatok ellen.  A művelet során tűzharc tört ki az izraeli erők és a palesztinok között, mely során egy terrorista meghalt egy palesztin orvos pedig életveszélyesen megsebesült – tudósít az ujeklet.live.

Forrás: Twitter

Mit lehet tudni:

  • a jelentések egy palesztin halottról és legalább hat sérültről számoltak be;
  • a izraeli erők körében sérülés nem történt;
  • a terroristák a palesztin Vörös Félhold egyik mentőautója közelében húzódtak fedezékbe, és onnan lőttek az izraeli csapatokra;
  • az izraeli erők katonai felszerelést és két M-16-os fegyvert foglaltak le, valamint letartóztattak két másik gyanúsítottat is;
  • az izraeli csapatok heves fegyvertűz alatt kezdték meg a menekülttábor elhagyását;

,,A dzsenini művelet során robbanóanyagokat dobáltak és a palesztin fegyveresek masszívan tüzeltek az izraeli erőkre” – közölte az Izraeli Védelmi Erők szóvivője. ,,Hangsúlyozzuk, hogy a konfliktusban nem érintett civilek jelenléte a harci övezetben valós életveszélyt jelent.”

A palesztin média arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg lőtt a mentőautóra, és a biztonsági erők közelében egy nagy robbanószerkezet robbant fel.

A sérültek egyike a helyi kórház orvosa, Dr. Abdullah al-Tin. Az első riportok azt állították, hogy meghalt.

  • ,,Az orvost úgy tűnik, palesztin részről leadott lövés ölte meg, és az előzetes vizsgálat után vizsgálják annak lehetőségét, hogy részt vett az izraeli harcosok elleni lövöldözésben” – idézett az izraeli 12-es csatorna egy biztonsági forrást.

A Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet katonai szárnyának dzsenini zászlóalja bejelentette, hogy ők nyitottak tüzet az izraeli erőkre. Az egyik operatívjuk meghalt a tűzharcban.

Dzsenin az elmúlt években elnyerte Júdea és Szamária terrorista fővárosának státuszát.

  • A Palesztin Hatóság támogatottsága a lakosság körében mélypont van;
  • a biztonsági erők finanszírozása is gondot okoz neki a helyi terrorszervezetek elleni küzdelemben, melyek befolyása megnőtt az elmúlt hónapokban;
  • a palesztin biztonsági erők nem végzik el feladatukat Sechemben és Dzseninben;
  • a Palesztin Hatóság attól tart, hogy a terrorista sejtek dzsenini hatalomátvétele és az ottani irányítás elvesztése Sechemre is átterjed.

Teljes cikk

[popup][/popup]