Drámaian nőtt az antiszemita incidensek száma az Egyesült Államokban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Példátlanul sok antiszemita incidens történt az Egyesült Államokban 2023 utolsó hónapjaiban. A szám 360 százalékkal nőtt az október 7. óta eltelt három hónapban az előző év azonos időszakához képest. Összesen 3283 esetet regisztráltak a három hónap alatt – közölte a Rágalmazás Elleni Liga (ADL). 

Tüntetés New York Penn pályaudvara előtt (Forrás: Youtube)

„Megdöbbentő, hogy ez idő alatt több antiszemita cselekményt regisztráltunk, mint általában egy egész év során” – mondta Jonathan Greenblatt, az ADL vezérigazgatója – írja a tev.hu.

A háromhavi összesített szám magasabb, mint az elmúlt évtized bármelyik évében nyomon követett antiszemita incidensek száma, kivéve a 2022-es naptári évet, amikor az összesített szám elérte a 3697 incidenst.

A Hamász október 7-i terrortámadása óta naponta átlagosan 34 antiszemita incidens történt, így 2023 lesz az az év, amely során a legtöbb antiszemita támadást követték el azóta, hogy az ADL az 1970-es évek végén elkezdte az incidensek nyilvántartását.

Az incidensek között 60 fizikai támadás, 553 vandalizmus, 1353 szóbeli vagy írásbeli zaklatás és 1317 olyan csoportosulás szerepel, amelyeket antiszemita retorika, az Izrael állam elleni terrorizmus támogatása és/vagy anticionizmust kifejező megnyilvánulások jellemezték.

„Az amerikai zsidó közösség olyan szintű fenyegetettséggel néz szembe, amelyre a modern történelemben még nem volt példa” – fogalmazott az ADL vezérigazgatója.

Az összes incidensből legalább 505 főiskolai kampuszokon történt, további 246-ot pedig az elemi, általános és középiskolai intézményekből  jelentettek. Legalább 628 incidenst regisztráltak zsidó intézmények, például zsinagógák és közösségi házak ellen. Az incidensek mintegy kétharmada közvetlenül összefüggésbe hozható az Izrael-Hamász háborúval.

[popup][/popup]