Divattá vált zsidónak lenni Lengyelországban

Írta: akibic.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Varsóban mostanában az utcákon sétálva egyre gyakrabban látni a fiatalok ruházatán egy-egy Dávid-csillagot, vagy egy „imádom a zsidókat” feliratot. 

ruha

Korábban ferde szemmel néztek volna viselőikra, de mostanában kifejezetten divattá vált zsidónak lenni Lengyelországban.

A zsidós ruházati darabok egy 31 éves zsidó tervező, Antonina Samecka munkái. Tizenkét éves divatújságírói múlttal vágott bele a saját kollekció megtervezésébe 2011-ben. Samecka butikot nyitott a trendi varsói Szpitalna utcában, de az interneten is rendelhetők már termékei, melyek Európa ruházati üzleteiben is felbukkannak. A Risk: Made in Warsaw (riskmadeinwarsaw.com) márkanév alatt manapság a pólóktól a nagyestélyi ruháig bármi megvásárolható. A márka ma már számos magazinban és újságban (például ELLE, The Business of Fashion, Polska Times) is megjelenik.

A kollekció „zsidós” ruhái az egyik legjobban kelendő darabjai Samecka márkájának. A tervező szerint ezek a viseletek felirataik szerint azt sugallják, hogy a zsidóságunkra büszkének kell lennünk.

Az American Jewish Joint Distribution Committee minden évben szervez egy programot, amelyben a Krakkó körüli hét zsinagóga vesz részt. 2012-ben a Joint felvette a kapcsolatot Sameckával és a vállalkozás társalapítójával, Klara Kowtunnal. Megkérték őket, szervezzenek egy divatbemutatót a krakkói rendezvény részeként. Ekkor készült el a zsidós kollekció, és meglehetősen nagy sikere volt. Megszületett a döntés: ezek az elemek állandó darabjai lettek a Risk márkának, létrejött a Risk Oy. Samecka szerint a zsidó jelképek beemelése a divatba nem csupán a zsidó büszkeség, hanem a sztereotípiák lebontása miatt is fontos.
A zsidó motívumok alkalmazása nem teljesen új a divatszakmában. 1993-ban egyrészt a neves francia tervező, Jean Paul Gaultier mutatta be kollekcióját, amelynek főbb elemét az ortodox zsidók öltözékéből vette át. 2011-ben a moszkvai St. Bessarion divatház bemutatójának őszi kollekciójában kiemelt szerepet kapott az ortodox stílus.

A Risk Oy nem csak a lengyel zsidók, hanem a nem zsidók körében is igen népszerű. „Zsidós ruhát hordani nagy divat… Korábban nem volt életbiztosítás zsidónak lenni Lengyelországban, de mostanság ez megváltozott. Samecka tudja, hogy az emberek még mindig azt feltételezik, hogy a lengyelek megrögzött antiszemiták. Ennek ellenére a zsidós ruhák nagyon kedveltek még a nem zsidók körében is. Nem feltétlenül a divat miatt hordják ezeket a darabokat – habár jól néznek ki – sokkal inkább a „történelmi jelentésük” miatt.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]